El camí cap a Europa després d'una sentència condemnatòria
El recurs s'ha de presentar en els pròxims 20 dies, però la llei no fixa un temps perquè el Constitucional decideixi
La sentència del Suprem és ferma des del moment en què es fa pública. I això, amb condemna, activa el rellotge per fer el següent pas en la via cap a Europa: presentar recurs d'empara al Constitucional.
S'ha de fer en els pròxims 20 dies. Improrrogables, si no és que les defenses demanen al Suprem certs aclariments sobre dubtes o incongruències que els genera la sentència. Un tràmit previst a la llei, com explica Albert González Jiménez, professor de Dret Penal de la Universitat Oberta de Catalunya:
"Això obligaria el tribunal de nou a fer la resolució dient que procedeix o no procedeix l'aclariment i s'interromp el termini des d'aquell moment i fins que no notifica la nova resolució amb l'aclariment no compta".
Amb els dubtes aclarits, o la petició desestimada pel Suprem, el rellotge s'activaria i les defenses anirien ja al Constitucional. Amb la possibilitat de demanar una mesura cautelar de suspensió de la pena de presó, mentre aquest tribunal estudia el cas. La llei no fixa un temps perquè el Constitucional decideixi. És a dir, que són els mateixos magistrats els que decideixen si és un tema urgent o no.
"La mateixa naturalesa de la petició aconsellaria que fos resolt amb una certa celeritat. El que ha de preveure el Tribunal Constitucional és una ponderació de drets, si la seva sentència trigarà molt o no trigarà molt i quines conseqüències s'esdevindrien del seu recurs."
Si passat un temps no hi ha notícies: les defenses podrien demanar el que s'anomena un impuls processal.
"Això és una previsió perquè les causes no es poden demorar més enllà. I en aquest cas, entenent que hi ha drets fonamentals en joc i hi ha la mateixa privació de llibertat, seria una de les eines."
Però què és el que ha de decidir el tribunal? Primer, admetre el recurs a tràmit o no. I en cas que sigui que sí, discutir i acceptar la mesura cautelar. Si l'admet, hi haurà una vista per tractar el cas i en els 20 dies següents -aquí sí que hi ha termini-, haurà de dictar sentència.
Si és a favor del recorrent, cas tancat; perquè haurà dictaminat que hi ha hagut vulneració de drets fonamentals i que concedeix l'empara.
Si és en contra del recorrent, llavors s'activa la via europea, a la qual es podria haver arribat abans, en el cas que el Tribunal Constitucional hagués decidit no admetre a tràmit, és a dir, no haver trobat motius suficients per estudiar el cas.
La via europea passa pel Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg. Però, a hores d'ara, és difícil preveure ni com ni quan s'hi podria arribar.
- ARXIVAT A:
- Procés catalàTribunal Constitucional