El Camí Ignasià: 60 municipis s'uneixen per impulsar-ne l'atractiu turístic
L'últim tram recorre 183 quilòmetres entre les terres de Lleida i la Catalunya Central, amb una última etapa entre Montserrat i Manresa
Sant Ignasi de Loiola va caminar 650 quilòmetres entre el seu poble natal, Azpeitia, al País Basc, i Manresa l'any 1522. Va fer un camí de conversió i espiritualitat travessant el que ara serien cinc comunitats autònomes actuals: el País Basc, La Rioja, Navarra, Aragó i Catalunya.
Les últimes etapes del Camí Ignasià recorren 183 quilòmetres entre les terres de Lleida i la Catalunya Central. L'última etapa, els 27 quilòmetres i 500 metres de desnivell que hi ha entre Montserrat i Manresa, va ser decisiva en el camí de conversió del cavaller i militar al creient i fundador de la Companyia de Jesús.
L'historiador Francesc Comas Closas explica que sant Ignasi va marxar de Loiola amb la idea d'anar a Terra Santa.
"Quan va arribar a Montserrat s'hi està tres dies vetllant i entra en contacte amb l'espiritualitat religiosa. Es troba unes dones que li diuen que baixen a Manresa, un poble que hi ha aquí sota, on hi ha un hospital de pobres. Ell es vol dedicar a la caritat i les acompanya. Són les que després s'anomenaran les 'inyigues'. Del 25 de març del 1522 fins al febrer del 1523, són 11 mesos que viu a Manresa, on té la seva gran transformació espiritual de passar de ser un funcionari militar a passar a ser un religiós amb unes experiències místiques molt importants."
A Montserrat, a més de l'espiritualitat de les muntanyes, encara es conserven indrets que va trepitjar sant Ignasi, com el claustre gòtic i la portalada de l'església romànica del segle XII, i també hi ha una inscripció on hi havia l'altar de la verge Maria, la mateixa "verge Moreneta" que ara és a la basílica.

Cova de Sant Ignasi, santuari i centre espiritual a Manresa
Quan sant Ignasi arriba a Manresa, el 25 de març del 1522, s'hi passa onze mesos i, a més de cuidar els malalts, busca llocs per meditar. A sota de la Seu troba un lloc molt especial per a ell: una balma, ara convertida en capella, on s'inspira per escriure els famosos "Exercicis espirituals".
Al segle XVIII la balma es va embolcallar amb la construcció d'una església barroca i un Centre d'Espiritualitat que anualment visiten 30.000 persones.
El jesuïta i director del Centre d'Espiritualitat Ignasià, Xavier Meloni, explica què va significar per a sant Ignasi trobar aquesta balma i què significa, des de fa més de 500 anys, per a la comunitat de jesuïtes:
"La cova representa la cova del cor. Els éssers humans necessitem topografies sagrades, llocs on, apropant-nos a l'exterioritat, ens obri la interioritat."
Tot ésser humà hauria de tenir una cova, un cim i un riu. I aquí tenim les tres coses. Hi ha unes balmes que donen al riu Cardener i a Montserrat. Sant Ignasi va estar entre la cova i l'Hospital de Santa Llúcia, on va fer vida eremítica i vida ciutadana, cuidant els pobres i també cuidat per la gent perquè va estar malalt. Va començar un acompanyament espiritual de la gent perquè l'experiència que ell vivia la va voler comunicar. Per tant, la cova seria l'espai de la interioritat."

Meloni també explica que, per a la família ignasiana, la cova significa un lloc referencial: "Ve molta gent d'Austràlia, del sud-est asiàtic, de Llatinoamèrica... És la nostra terra sagrada."
La cova de Sant Ignasi és el final del Camí ignasià.
Les 27 etapes de la ruta atrauen visitants i pelegrins en un viatge espiritual, però també paisatgístic, gastronòmic, cultural i patrimonial.

Els atractius del Camí Ignasià
Una seixantena de pobles i ciutats per on passa el Camí Ignasià s'han reunit a Montserrat per constituir una associació per fer visibles els atractius dels territoris que formen part de l'itinerari que va seguir sant Ignasi de Loiola.
La trobada fundacional d'aquesta nova entitat s'ha fet a Montserrat perquè, juntament amb Manresa, van ser els llocs on sant Ignasi va trobar més inspiració espiritual.
El president de l'Associació de Municipis del Camí Ignasià i alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, subratlla: "La força del món local i la capacitat dels municipis de sumar fa realitat una entitat que treballarà de manera conjunta per impulsar un turisme d'interior, de qualitat i desestacionalitzat".
El regidor de Turisme de l'Ajuntament de Manresa i impulsor de la iniciativa, Joan Vila Marta, ha remarcat: "La determinació de Manresa per liderar i donar forma a una entitat que és inèdita al conjunt de l'Estat i que incorpora pobles i ciutats de característiques i realitats molt diferents, pertanyents a cinc comunitats autònomes diverses, a partir d'una estratègia compartida".
La nova associació pretén aprofitar el potencial del Camí Ignasià i que esdevingui un motor turístic a la zona.

60 municipis adherits a l'Associació del Camí Ignasià
L'Associació de Municipis del Camí Ignasià té com a objectiu agrupar sota un mateix paraigua els prop de 90 pobles i ciutats que formen part del recorregut. Fins ara, compta amb l'adhesió de 60 de municipis. L'entitat continuarà treballant els pròxims mesos per fer créixer el nombre d'ajuntaments
La trobada fundacional s'emmarca també en els actes de celebració del Mil·lenari de Montserrat, que és un dels grans atractius del Camí Ignasià i que rep la visita de més de 2 milions de turistes cada any.