Madrid

El càncer és la malaltia més temuda per dos de cada tres ciutadans

El càncer és la malaltia més temuda pel 64% dels ciutadans de l'Estat, el mateix percentatge que ha viscut la malaltia de prop, perquè l'ha tingut algun familiar o amic. Aquesta és la conclusió del primer estudi sociològic sobre el càncer, que ha presentat la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM). Els enquestats afirmen que tenen por perquè associen càncer amb mort o dolor. Només 11 de cada 100, però, pensen que tenen un risc alt de patir-ne. La població, i sobretot les dones de nivell sociocultural alt, són les que reconeixen millor els factors de risc. Normalment se sol pensar en els factors hereditaris però, en canvi, la majoria s'oblida que l'obesitat i el sedentarisme també hi influeixen.

Actualitzat
Els metges han posat de manifest que al llarg de la vida un de cada tres homes i una de cada cinc dones tindran càncer, xifres que contrasten amb el fet que només un 11% dels enquestats pensen que corren el risc de desenvolupar la malaltia.

De fet, la segona malaltia més temuda, la sida, ho és a una gran distància, per només el 14% dels 2.000 enquestats. La segueixen l’Alzheimer, amb un 7%, i les malalties del cor, amb un 4%, que a l’Estat espanyol provoquen molts més morts que el càncer.

Tot i que un 36% associa càncer amb mort, el president de la SEOM, Alfredo Carrato, desmitifica aquesta idea i recorda que un 57% dels pacients sobreviu a la malaltia almenys cinc anys. Això sí, la població no és prou conscient dels factors de risc.

En general, la ciutadania es fixa en els antecedents familiars (un 57% pensa que pot contraure la malaltia per aquest motiu), en el fet de fumar (un 33%) i en l’exposició a la contaminació (un 15%), així com el tabaquisme i l’exposició al sol. Segons els metges, però, només entre un 5 i un 10% dels càncers són hereditaris. I sí que cal tenir en compte factors com l'obesitat o la vida sedentària, que la població no percep com a risc.

L’estudi també determina que les dones vigilen més i van més ràpid al metge davant de qualsevol símptoma, una actitud responsable que els facultatius destaquen. Els símptomes més coneguts són un bony o nòdul, identificats per un 67% de la població, seguits d’una taca o piga, dolor persisent i pèrdua de pes. N’hi ha d’altres de menys coneguts, com les hemorràgies o pèrdues de sang o la tos.
Anar al contingut