El canvi d'hora, qüestionat al Parlament Europeu
L'Eurocambra demana a la Comissió Europea que avaluï els efectes d'endarrerir i avançar una hora el rellotge
El Parlament Europeu ha demanat que la Comissió Europea avaluï exhaustivament i, si cal, revisi, el sistema relacionat amb els canvis horaris de la primavera i la tardor. L'Eurocambra vol que l'executiu comunitari estudiï l'efecte que té el canvi d'hora sobre la salut humana i animal, ja que algunes investigacions apunten a l'existència de repercussions negatives, lligats a la secreció de melatonina, substància que regula la son.
A més d'aquests efectes, els eurodiputats han coincidit a donar una resposta a diverses peticions ciutadanes i a la importància de mantenir un règim horari unificat a la Unió Europea.
La resolució s'ha votat i aprovat, aquest dijous, amb 384 vots a favor, 153 en contra i 12 abstencions.
Un canvi d'hora que busca l'estalvi energètic
A partir del 1974, el canvi d'horari semestral es va començar a generalitzar, coincidint amb la crisi del petroli que va comportar que alguns països decidissin implantar el canvi per aprofitar millor la llum del sol i estalviar-se l'ús d'energia elèctrica.
La directiva sobre l'horari d'estiu, vigent des del 2001, estableix una data i una hora comunes a tota la Unió Europea pels canvis d'hora, amb l'objectiu de garantir el funcionament correcte del mercat interior.
El debat europeu sobre la conveniència de mantenir l'actual sistema horari va començar l'any 2014, quan la Comissió Europea va publicar un informe en què assegurava que "els indicis suggereixen que la modificació de l'enfocament harmonitzat no seria positiva per al mercat interior".
- ARXIVAT A:
- Unió Europea