El president dels epidemiòlegs diu que a les escoles ja hi havia Covid al gener i febrer
- TEMA:
- Coronavirus
Una nova evidència, ara a les escoles, confirma la sospita que la Covid-19 ja era entre nosaltres abans que se'n detectés el primer cas oficial i es declarés la pandèmia.
Pere Godoy, president de la Societat Espanyola d'Epidemiologia, ha dit en una entrevista a "Els matins" de TV3 que ja tenien sospites sobre el fet que al gener hi havia coronavirus entre nosaltres i que, a més, el virus va circular per les escoles entre els mesos de gener i febrer.
"Que n'hi ha hagut casos al mes de gener i febrer és una cosa que és bastant sòlida. Les dates d'aquests casos s'haurien de revisar. Però part d'aquests casos, que van ser catalogats en el seu moment com a grip, podrien ser casos de Covid."
La detecció de coronavirus en les aigües residuals de Barcelona 40 dies abans del primer cas oficial ve a confirmar la sospita que la malaltia ja havia arribat a Catalunya abans de fer-se oficial la situació d'epidèmia, i que alguns casos van quedar amagats rere diagnòstics de grip o pneumònia.
El 95% de la població encara està exposada a agafar la malaltia
Segons Godoy, els estudis de prevalença que s'han fet a l'estat espanyol indiquen que el 5,2% de la població ha passat la malaltia i que aquesta xifra és més baixa en el cas dels menors, que s'han infectat molt menys. Això vol dir que el 95% de la població, i més la infantil, és encara "candidata a passar la malaltia".
Per aquest motiu, Godoy creu que s'han de reobrir les escoles amb prudència, per evitar un contagi i que es traslladi el virus a les llars.
"S'han de reobrir les escoles, però s'ha de fer amb molta prudència perquè la proporció de població que s'exposa a passar la malaltia és altíssima. Si entra el virus en una aula i no es respecten les normes de distanciament físic de forma adequada, els nens s'infectaran, portaran el virus a les seves famílies i això -ho sabem per la grip- podria augmentar molt la velocitat de transmissió del virus a nivell comunitari. Les escoles i els instituts es poden comportar com a centres nodals de difusió del virus."
Obrir fronteres amb seguretat
Godoy també alerta que l'obertura de fronteres s'ha de fer amb seguretat, perquè encara hi ha transmissió activa en tot el territori espanyol segons l'estudi de prevalença.
"Si s'ha d'obrir fronteres i reactivar la vida econòmica i social, fem-ho però amb molta seguretat, perquè hi ha transmissió activa pràcticament a tot el territori espanyol. Si donem oportunitat al virus de transmetre's en grups de persones, el virus ho farà, generarà brot i tindrà repercussions en la salut, que és el més important, però també en aspectes econòmics."
L'obertura de fronteres i la vinguda de població d'altres països dificultarà la traçabilitat de cadenes de transmissió, segons Godoy.
Casos des de principis de gener a Catalunya
El Ministeri de Sanitat va donar a conèixer aquest dijous dades reveladores pel que fa a l'inici de l'epidèmia, amb aflorament de 20.000 casos.
En el cas de Catalunya, el primer cas conegut fins ara era del 25 de febrer. Segons les dades que ara publica el Ministeri de Sanitat, els primers casos a Catalunya es van donar l'1 de gener, a les comarques de Lleida i Tarragona, i l'endemà, el 2 de gener, es va registrar el primer en comarques de Barcelona.
Els casos s'han detectat després d'haver fet proves PCR i d'anticossos a molta més població. En el cas dels positius d'anticossos, se'ls ha situat a la data d'inici de símptomes.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Ciència Salut