Mattarella proposa un govern provisional fins al desembre o eleccions imminents (EFE)

El cap d'estat italià proposa un govern "neutral" o repetir eleccions a l'estiu

Davant la falta d'acord, els guanyadors de les eleccions, el Moviment 5 Estrelles i la Lliga, ja reclamen nous comicis
Redacció Actualitzat
TEMA:
Eleccions

A Itàlia continua el bloqueig polític després de les eleccions del 4 de març. Després del fracàs de la tercera ronda de consultes amb els partits, el cap d'estat, Sergio Mattarella, proposa formar un govern "neutral" i "tècnic" fins al mes de desembre o repetir comicis com més aviat millor. Creu que és la millor manera per superar aquesta situació i garantir pressupostos per a l'any vinent. Però els dos principals partits al Parlament, el Moviment 5 Estrelles i la Lliga Nord, s'hi oposen i ja han demanat nous comicis.

Mattarella planteja aquesta sortida:

"En absència d'acord entre els partits, espero que permetin la constitució d'un govern políticament neutral que tingui la confiança del Parlament. Un govern de servei, neutral en relació amb les forces polítiques, que hauria d'acabar la seva activitat a finals de desembre, un cop aprovada la llei de pressupostos, per anar després a noves eleccions."

I si això no és possible, el president italià proposa una altra alternativa: votar aquest estiu o, en cap cas, fer-ho més enllà de la tardor. La pilota passa ara al Parlament, que haurà de triar i respondre a les propostes de Mattarella.

 

 

De moment els dos guanyadors de les eleccions, el Moviment 5 Estrelles i la Lliga Nord, subratllen que el retorn a les urnes és l'única opció. Els seus líders, Luigi Di Maio i Matteo Salvini, contraris a governs tècnics, han indicat com a possible data de la votació el 8 de juliol.

Di Maio expressava a través de Twitter les seves preferències:

 

 

I Salvini també rebutjava la idea del cap d'estat. En un tuit, la veu cantant de la ultradretana Lliga Nord diu que fa falta "un govern valent, decidit i lliure que defensi a Europa el principi de 'primer els italians'".

En tot cas, Matteo Salvini, que comparteix coalició amb la Forza Italia de Berlusconi i la formació d'extrema dreta Germans d'Itàlia, va reclamar aquest dilluns a Mattarella l'encàrrec de formar gabinet per anar al Parlament i copsar si podia governar en minoria.

ARXIVAT A:
Eleccions
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut