El capità del Costa Concordia, condemnat a 16 anys de presó
Ja hi ha sentència ferma per al capità del creuer Costa Concordia, Francesco Schettino, que el 2012 va naufragar davant de l'illa de Giglio, a Itàlia. Schettino ha estat condemnat a 16 anys de presó i ja ha ingressat a una presó de Roma.
Després de la sentència del Suprem, els seus advocats han dit que el capità es personaria al centre penitenciari per començar a complir condemna pels delictes de naufragi imprudent, homicidi imprudent, abandonament de la nau i per no haver informat immediatament les autoritats portuàries de l'accident marítim. Segons els mitjans italians, Schettino vol evitar complir condemna a les abarrotades presons de Nàpols, d'on és originari.
Els fets van passar la nit del 13 de gener del 2012, quan el creuer, en què viatjaven més de 4.229 persones, entre passatge i tripulació, va encallar davant l'illa de Giglio, a la costa de la Toscana. En el naufragi van morir 32 persones.
El Costa Concordia, capitanejat per Schettino, es va acostar massa a la costa per "saludar", segons la tradició marinera. Però no van calcular bé i l'embarcació va xocar contra algunes roques, fet que va provocar el naufragi.
En unes hores angoixants, la Guàrdia Costanera italiana va auxiliar el passatge i els va ajudar a arribar fins a l'illa mentre l'embarcació anava escorant fins a acabar parcialment submergida. El capità Schettino, però, no va respectar l'ordre d'esperar dins el vaixell fins que tot el passatge estigués sa i estalvi i va abandonar el Costa Concordia en un dels primers bots de salvament. Les gravacions de les converses entre la Guàrdia Costanera de Livorno i el capità Schettino mostren com aquest últim es va negar a tornar al vaixell accidentat malgrat les ordres desesperades de les autoritats marítimes.
Els advocats de Francesco Schettino estudien presentar un recurs a la sentència del Suprem italià davant el Tribunal Europeu de Drets Humans.