El cas de Jacob Blake i els morts de Kenosha: un còctel explosiu en plenes presidencials
Ofrenes i un cartell al lloc on van morir dos manifestants, aquest dimecres a Kenosha (Reuters)

El cas de Jacob Blake i els morts de Kenosha: un còctel explosiu en plenes presidencials

Després de la detenció d'un jove seguidor de Trump acusat de les morts, Pence diu que "no estareu segurs als Estats Units de Joe Biden"

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Quarta nit consecutiva de manifestacions i protestes aquest dimecres a la ciutat de Kenosha, a Wisconsin, als Estats Units, per l'acció policial contra Jacob Blake, que va rebre 7 trets per l'esquena i pot quedar paralític.

Manifestants circulant pels carrers, aquest dimecres a Kenosha (Reuters)

Aquesta nit ha estat força tranquil·la, després de la tercera, que va ser la que va tenir el pitjor balanç: dues persones mortes per l'acció individual d'un jove armat amb un fusell d'assalt contra els manifestants.

El jove, que han identificat com a Kyle Rittenhouse, té 17 anys i l'han detingut al seu poble, Antioch, a l'estat veí d'Illinois i a 30 quilòmetres de Kenosha.


Rittenhouse va caure quan corria entre els manifestants i, en sentir-se amenaçat, va començar a disparar contra tothom que se li acostava.

Caos a Kenosha: civils armats contra manifestants a la ciutat on van tirotejar Jacob Blake
A terra, el jove armat amb un rifle que ha disparat contra els manifestants, aquest dimarts a Kenosha, als EUA (Reuters/Brendan Gutenschwager)

Després es va posar dret i va aprofitar que arribaven vehicles policials per passar pel seu costat amb les mans aixecades i el rifle penjant del cinturó, i se'n va poder anar del lloc sense problemes.

El noi, segons sembla, és incondicional de Donald Trump i seguidor del moviment "Blue Lives Matter" ("Les vides blaves importen", en referència als agents de policia), s'havia afegit a una mena de milícia civil que pretenia protegir els carrers.

Hi ha mitjans que asseguren que l'han identificat a la primera fila d'un míting de Trump al gener:

 

Un ganivet i una pistola Taser

Mentrestant Josh Kaul, fiscal general de Wisconsin, ha reconegut que Jacob Blake estava desarmat quan un agent de policia li va disparar per l'esquena aquest diumenge.

De tota manera, Kaul ha destacat que Blake tenia un ganivet al cotxe, donant a entendre que aquest podria haver estat el motiu que l'agent li disparés:

"El senyor Blake ha admès que tenia un ganivet. Els agents de la divisió criminal han recuperat un ganivet del terra del seu cotxe, a la banda del conductor. En la recerca del vehicle no s'han localitzat més armes."

El fiscal general de Winsconsin, Josh Kaul, aquest dimecres a Kenosha (Reuters)

Kaul també ha assegurat que els agents van intentar parar Blake amb una pistola Taser, però aquest detall no s'aprecia en cap moment del vídeo que va gravar un veí.



Pence i el presumpte caos de Biden

Les repercussions polítiques del que passa a Kenosha encara estan per veure, però, de moment, l'actitud dels republicans, en plena convenció per les presidencials, ja està força definida.

Mike Pence, que aquesta matinada acceptava la nominació per ser reelegit vicepresident de Trump, no ha recordat ni una sola vegada les víctimes afroamericanes ni els manifestants morts.

Seguint la línia republicana dels últims dies, s'ha centrat en la violència als carrers, i ha aprofitat els aldarulls que hi ha hagut a la ciutat per assegurar que una victòria de Joe Biden portarà el caos al país:

"Joe Biden redoblarà exactament en les polítiques que comporten la violència als Estats Units. La dura veritat és que no estareu segurs als Estats Units de Joe Biden. La violència ha de parar a Minneapolis, a Portland, a Kenosha, mantindrem la llei i l'ordre."

Mike Pence fent el discurs d'acceptació de la candidatura a la vicepresidència, aquest dimecres a Baltimore (Reuters)


Destrucció a Kenosha

El cert és que des de diumenge hi ha hagut vehicles, edificis i comerços cremats i destruïts a la ciutat, i aquesta ha estat la motivació per la presència de tants homes armats als carrers suposadament per defensar els edificis.

Vehicles cremats durant els aldarulls, aquest dimarts a Kenosha (Reuters)

I els responsables policials de la ciutat els donen suport implícitament, assegurant que venen de fora "provocadors professionals", en referència als manifestants antiracistes.


Rittenhouse, heroi per als MAGA

Mentrestant, a les xarxes socials, seguidors de Trump i del seu MAGA ("Make America Great Again", "Tornem a Fem Amèrica gran") tracten Rittenhouse d'"heroi" i d'exemple a seguir:

"Kyle Rittenhouse és un heroi per enfrontar-se a la multitud. Tots hauríem de ser Kyle Rittenhouse..."

"És un heroi americà per enfrontar-se al grup Criminal Terrorista anomenat "Black Lives Matter / Antifa."


Manifestants atrapats en un túnel a Los Angeles

Aquest dimecres hi ha hagut manifestacions a altres ciutats del país, com a Los Angeles, on els manifestants han passat per un túnel i la policia els ha barrat el pas:

 


Vagues esportives

La indignació pel que li va passar diumenge a Jacob Blake i per les escasses explicacions i reaccions oficials, no s'ha quedat en les manifestacions: molts esportistes han decidit fer vaga.

La lliga professional de bàsquet, l'NBA, ha seguit en bloc la decisió dels Milwaukee Bucks, l'equip de la ciutat veïna de Kenosha, i s'han cancel·lat tots els partits de la jornada de bàsquet.

Aquest gest s'ha estès a altres equips de beisbol i futbol, i a alguns esportistes individuals, com la tenista Naomi Osaka, que ha plegat del torneig de Cincinnati, que s'ha suspès aquest dijous.

Aquestes accions es qualifiquen de "boicot" per molts mitjans, cosa que ha portat a peticions que se n'hi digui obertament "vaga", com ha fet la congressista demòcrata Alexandria Ocasio-Cortez:

"El vostre titular està equivocat, l'heu de canviar per "vaga"".

 

Un manifestant, aquest dimecres a Kenosha (Reuters)

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsRacisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut