El cas de maltractament a Madrid encén el debat sobre l'experimentació amb animals

Presenten una querella criminal contra Vivotecnia per maltractament continuat d'animals del seu laboratori

Mireia Prats i RieraActualitzat

Les organitzacions Faada i Anima Naturalis han posat una querella criminal als laboratoris Vivotecnia de Madrid després que l'organització animalista Cruelty Free International fes públiques unes imatges esgarrifoses on es veuen maltractaments a conills, porcs, primats, ratolins i gossos.

"Els primers consternats som nosaltres. Que s'investigui. Demanem responsabilitats!"

Ho diu la investigadora Teresa Rodrigo, de la Universitat de Barcelona, i membre de la SECAL (Societat Espanyola per a la Ciència dels Animals en Laboratori). Els científics no s'expliquen com ha pogut passar el cas de Vivotecnia. Asseguren que l'experimentació amb animals de laboratori passa per molts filtres de control i estan molt molestos per aquest cas.

 

Experimentar amb animals és legal

El 2013 la Unió Europea va prohibir l'experimentació amb animals però només per a la indústria cosmètica. La indústria farmacèutica i alimentària utilitza milions d'animals cada any.

Les investigacions que utilitzen animals estan emparades per directives europees com la directiva 2010/63/UE que obliguen a complir unes normes de respecte als animals. També a Espanya la normativa regula les instal·lacions on viuen els animals, la formació del personal (que en el cas de Catalunya ha d'estar capacitat per un curs que fa la Generalitat), i es supervisen els projectes amb animals. Qualsevol investigació amb animals ha de passar els filtres d'un comitè ètic que valora aquella recerca.

 

 

A Catalunya hi ha 70 centres d'experimentació amb animals, i la Generalitat té una comissió d'experts que avalua i controla tots els experiments. El 2019 es van autoritzar 476 projectes on els animals més utilitzats van ser els ratolins i les rates, però també els gossos de raça beagle perquè, segons el president de la Comissió d'Experimentació Animal de la Generalitat, Ignasi Rodríguez, "són la raça més dòcil". El 2019 van fer més de 800 experiments amb gossos beagles, segons les dades del Departament de Territori i Sostenibilitat. No s'utilitzen animals del carrer. La majoria d'animals neixen i moren en els laboratoris.

 

Els beagle són els gossos més utilitzats en experimentació animal per la seva docilitat
Els beagle són els gossos més utilitzats en experimentació animal per la seva docilitat (Cruelty Free International)

Tot i ser legal, advocats experts en drets dels animals del Col·legi d'Advocats de Barcelona denuncien que Espanya, 10 anys després de la directiva UE, segueix sent un dels països on moren més animals en nom de la ciència. Segons les últimes dades oficials, 817.742 animals durant l'any 2019. I reclamen el compliment de la directiva comunitària que obliga a implantar sistemes d'experimentació sense utilització d'animals.

Els animalistes creuen que tot plegat és una tortura i en denuncien les pràctiques. Aïda Gascón, directora d'Anima Naturalis a Espanya: "Ocasionar dolor, ferides i fins i tot la mort dels animals és legal a Catalunya, a Espanya, a la UE, i és una cosa que fa molts anys que les entitats estem denunciant."

Les entitats demanen que s'utilitzin mètodes alternatius. Gascón assegura que hi ha alternatives.

"Investigacions molt recents i properes, com la vacuna Moderna, no ha estat testada en animals abans de ser inoculada als humans."

 

No hi ha diners per substituir els animals de laboratori

El principal problema és la poca inversió en mètodes alternatius. Espanya és el país que menys inverteix en investigació amb òrgans en xips, cèl·lules mare o programes informàtics, que substitueixen els animals de laboratori.

Teresa Rodrigo Calduch, de la SECAL, espera que aviat arribi el dia en què aquests mètodes alternatius es generalitzin. 

També ho desitgen els cuidadors dels estabularis, els recintes on viuen els animals. Ens ho explica un home que ha treballat 8 anys per a laboratoris d'experimentació animal, i que no vol ser reconegut, perquè assegura que li fa "vergonya que se sàpiga que he estat en aquest tipus de feina."

"Hi ha la possibilitat de treballar sense animals i no es fa perquè no existeixen aquests recursos." 

"Jo no he vist mai torturar animals", diu, però "això no vol dir que no es faci", afegeix. Fins i tot explica que ha vist investigadors amb un procediment per fer una experimentació a qui els responsables van haver de dir que feien servir més animals dels necessaris.

Les 3Rs i les inspeccions

"R" de reducció. "R" de refinament. I "r" de reemplaçament. Són les 3 normes sagrades de l'experimentació animal en els laboratoris. Reduir la xifra d'animals amb què s'experimenta, procurar que les tècniques siguin el menys invasives possible, i reemplaçar l'animal per programes informàtics o altres mètodes, és l'objectiu dels laboratoris, i la norma que han de seguir fil per randa.

Els comitès bioètics i les comissions de seguiment són els responsables d'inspeccionar que tots els laboratoris compleixin amb les 3Rs.

Ignasi Rodríguez, president de la Comissió d'Experimentació Animal de la Generalitat explica que la normativa europea és garantista amb els animals i obliga a una xifra mínima d'inspeccions. Assegura que a Catalunya es fan visites i inspeccions superiors a la xifra que exigeix la UE: "El 2019, de 70 centres que tenim inscrits a Catalunya que fan investigacions científiques amb animals, es van fer un total de 35 inspeccions."

Les organitzacions animalistes Faada i Anima Naturalis es queixen que les inspeccions són mínimes i, per tant, insuficients per saber del cert si  Vivotecnia és un cas aïllat o si, lamentablement, n'hi ha d'altres.

ARXIVAT A:
Maltractament animalCiència
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut