El cas de Torroja del Priorat: 152 habitants, dos hotels però cap botiga

Tot i estar en un entorn privilegiat i atraure turisme de qualitat, s'enfronta al repte que no hi ha ni comerços ni bones comunicacions viàries

Anna MassipActualitzat

La comarca del Priorat té poc més de 9.200 habitants i pateix el problema de moltes comarques amb despoblament: la falta de serveis. Un exemple el podem veure a Torroja del Priorat, al centre geogràfic de la comarca. És un dels municipis amb menys habitants del Priorat, 152. Tot i estar en un entorn privilegiat i atraure turisme de qualitat, s'enfronta al repte que no hi ha ni comerços ni bones comunicacions viàries.

L'alcalde, Joan Sentís Peri, explica la paradoxa que viu el poble: "Estan fent un hotel de 5 estrelles plus, un segon hotel que suposo que al juny ja el tindrem, però les contraposicions de la vida: tindrem uns grans hotels, tindrem un gran poble, però no tenim cap botiga i viure al poble és molt dur. No podem anar a comprar ni una barra de pa."

I això és un problema per a un municipi on la meitat de la població té més de 60 anys.

"Perquè, esclar, no és el mateix poder anar a comprar cada dia i, si veus una cosa que està bé de preu, la compres; aquí això no és possible", explica María Luisa Bretón, una veïna gran del poble que no té vehicle privat propi per desplaçar-se.

Si volen anar a la capital només hi ha un autocar al dia, que és el que fa el transport dels xiquets que van a l'institut, a Falset.

Torroja del Priorat

Dolors Roig Sentís, també veïna de Torroja, explica que "quan algú et porta la compra ho has de fer per a tota la setmana, i llavors al congelador i anar traient".

Un altre veí del poble, el Joan, s'encarrega de fer la compra a municipis com Falset, a la capital del Priorat. Els veïns li fan una llista i ell s'encarrega de portar el pa del dia o els medicaments que es necessiten.


La falta d'habitatge, un altre problema de Torroja

Un altre greuge que pateix Torroja del Priorat és la falta d'habitatges per viure-hi tot l'any. Dels 221 habitatges del poble, un 40% són de segona residència, un 16% estan en estat ruïnós i només un 23% són de primera residència. Amb aquestes xifres sobre la taula, es fa difícil poder mantenir el nombre actual de veïns.

Aïda Larcos Ballart vivia a l'Hospitalet de Llobregat i va decidir venir a Torroja del Priorat, on té part de la família. S'hi ha instal·lat amb la parella i els tres fills. Tots dos són arqueòlegs i han trobat feina a la comarca.

Assegura que aquí hi estan molt a gust, però no saben si podran continuar a Torroja del Priorat perquè no troben casa. L'Aïda explica la dificultat de trobar habitatge al poble:

"Les cases que es venen estan en molt mal estat, i es requereix molta inversió, i de lloguers no en trobem, i potser haurem d'anar a buscar a un altre poble, perquè aquí ens hem d'estar a casa ma mare i estem molt estrets: no és viable. Apostem per quedar-nos a Torroja, però si no trobem res, haurem d'anar a viure a Falset, on hi ha l'institut, botigues..."


L'alcalde diu que els municipis petits es mantenen gràcies a les subvencions i el futur del poble passa per tenir oferta d'habitatge amb bona oferta comercial:

"El món rural se'n va en orris. Si en 20 anys no ens posem les piles, aquest poble serà exclusivament de cap de setmana."


Aquesta falta d'habitatge contrasta amb la recuperació i l'augment de les plantacions de vinya als camps. La vinya sempre ha estat el conreu majoritari a Torroja del Priorat.

Segons dades de la Denominació d'Origen Qualificada Priorat, en poc més de 20 anys s'ha passat de conrear 65 hectàrees de vinya a les 163 actuals. S'ha multiplicat per més de dos, i hi ha demanda de més plantació, però això no es reflecteix amb un augment de població.

De fet, des del 2017 que no neixen xiquets al poble. Ara hi viuen una desena de nens que es desplacen cada dia en taxi per anar a l'escola a Gratallops, a 6 km i mig de distància.

ARXIVAT A:
Despoblament
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut