Diverses persones mirant el telèfon mòbil (Europa Press)

El cas Pegasus, a Europa: els eurodiputats podran saber si tenen el mòbil infectat

El Parlament Europeu posa a disposició dels diputats un servei per revisar els telèfons mòbils i detectar si hi tenen instal·lat el programari espia
Actualitzat
TEMA:
Procés català

El Parlament Europeu ha posat a disposició dels eurodiputats un servei per revisar els seus telèfons mòbils i detectar si estan infectats amb el programari de ciberespionatge Pegasus.

La iniciativa l'ha pres la presidenta de l'Eurocambra, Roberta Metsola, després de l'escàndol d'espionatge revelat per The New Yorker i Citizen Lab, del qual haurien estat víctimes una seixantena de líders i activistes independentistes.

Entre les persones espiades, presumptament per l'estat espanyol, hi ha els eurodiputats Toni Comín, Diana Riba i Jordi Solé, a més de persones de l'entorn dels també parlamentaris Clara Ponsatí i Carles Puigdemont.

La presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola (Reuters/Michele Tantussi)

Tots els eurodiputats han rebut un correu electrònic en què se'ls ofereix revisar els dispositius. Aquesta anàlisi es farà en presència del propietari del telèfon a les oficines dels diputats o bé als serveis informàtics de l'Eurocambra a Brussel·les o Estrasburg.

La durada de la revisió depèn de la quantitat de dades que hi hagi al mòbil i pot allargar-se al voltant d'uns 30 minuts. Segons quin sigui el resultat, pot ser que faci falta fer "una anàlisi de seguretat detallada", que necessiti encara més temps.

L'spyware Pegasus, desenvolupat per l'empresa israeliana NSO, pot introduir-se al telèfon sense que l'usuari ho sàpiga i donar a l'atacant accés a documents, converses, la càmera i el micròfon del dispositiu, entre altres funcions.

Una persona consultant un telèfon mòbil (Europa Press)

La comissió d'investigació, constituïda

D'altra banda, aquesta setmana s'ha constituït la comissió d'investigació de l'Eurocambra sobre l'ús de Pegasus, pactada després que, l'estiu de 2021, es tingués coneixement d'una llista de 50.000 telèfons mòbils d'arreu del món espiats amb aquest programari.

La comissió tindrà com a vicepresidenta segona l'eurodiputada catalana Diana Riba, una de les persones espiades, segons la llista publicada aquesta setmana. El president és l'eurodiputat popular neerlandès Jeroen Lenaers i la vicepresidència primera ha recaigut en el socialista hongarès Sándor Rónai.

A la comissió també hi participa l'eurodiputat de Junts i expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, que ha alertat que "la democràcia està en risc" quan hi ha estat de la UE que "violen massivament els drets fonamentals".

Els objectius de la comissió són recopilar informació sobre en quina mesura els estats membres han participat d'aquestes pràctiques.

 

 

ARXIVAT A:
Parlament Europeu Espionatge Procés català
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut