El castellà s'imposa davant del català al 42% dels centres de treball, segons la UGT
Un estudi de la UGT xifra en només 3 de cada 10 els treballadors que situen el català com la llengua més utilitzada al seu entorn laboral
En quina llengua parlem habitualment quan som a la feina? El sindicat UGT de Catalunya ha volgut respondre a aquesta pregunta llançant una enquesta entre 12.000 delegats repartits per tot el país. Un qüestionari, però, que només ha contestat el 8% dels representants sindicals, gairebé mil persones.
De les dades obtingudes destaca que el castellà és la llengua "més rellevant" al 42% dels centres de treball catalans. El català queda 7 punts percentuals per darrere: és la llengua predominant al 35% dels centres. A la resta, l'entorn laboral és bilingüe, amb presència tant de català com de castellà.
Interès per aprendre el català
De l'enquesta també s'extreu una altra dada rellevant, i és que gairebé la meitat dels delegats sindicals --un 46%-- voldrien millorar el seu català. En aquest punt, el secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros, creu que s'ha de fer un esforç per equiparar el coneixement de la llengua a qualsevol altre tipus de formació laboral.
Ros considera que "si les empreses volen ser competitives, no només ho seran amb les màquines, sinó també amb les persones", i això, diu, passa per la formació en horari laboral:
"Si quan ens posen una màquina nova ens expliquen com va en horari laboral, quan haguem d'aprendre llengües, en aquest cas el català, també hauria de ser dins la jornada laboral."
El secretari general de la UGT a Catalunya ha reclamat que aquesta qüestió s'abordi en el pròxim Pacte Nacional per la Llengua i ha alertat que en l'àmbit privat es fan més cursos d'anglès que no pas de català.
Per comarques, l'enquesta precisa que l'interès per millorar el coneixement del català és més alt allà on menys es parla, com ara al Baix Llobregat. En canvi, a la demarcació de Girona i les Terres de l'Ebre hi ha menys demanda perquè el nivell de català "és més alt".
Ús individual del català
Com dèiem, només 3 de cada 10 treballadors situen el català com la llengua més utilitzada al seu entorn laboral. Però una cosa és la llengua predominant a cada lloc de treball i una altra la que fa servir individualment cada empleat durant la seva jornada laboral. Aquí el català surt més ben parat.
L'enquesta xifra en un 85% els treballadors que afirmen parlar en català a la feina. I pel que fa a la relació entre companys, només un 10% diu que fa servir el català. Un 13% només s'adreça als seus companys en castellà.
Entre els que utilitzen totes dues llengües per relacionar-se amb els seus companys, un 28% diu fer-ho més en castellà que en català, i un 25% més en català que en castellà.
La precarietat laboral afecta el català
L'estudi sobre l'ús del català a la feina impulsat pel sindicat UGT també situa la precarietat laboral i la temporalitat com dos dels factors que juguen en contra de l'aprenentatge i l'ús de la llengua.
Camil Ros ha posat com a exemple el que va passar amb la sanitat per assegurar que "les retallades també van afectar el català". Recorda que es van deixar de fer cursos per falta de pressupost, de manera que quan es va començar a contractar nou personal --sobretot gent procedent d'altres punts de l'Estat-- es va fer sense cap procés d'aprenentatge de la llengua.