El Catalangate es tractarà a la comissió de secrets oficials, que s'obre a ERC i Junts
El govern demana a La Moncloa accés als contractes entre el CNI i l'empresa propietària de Pegasus
El Congrés dels Diputats desbloquejarà la comissió de secrets oficials perquè s'hi pugui tractar el cas de l'espionatge a l'independentisme.
La presidenta de la cambra, Meritxell Batet, ha proposat a la Mesa rebaixar la majoria qualificada de tres cinquens a una majoria absoluta perquè es pugui constituir.
La resolució modifica la del 2004 i insta que sigui suficient una majoria absoluta de 176 diputats, i no de 210 com actualment, per constituir-la. Una resolució que PSOE i Unides Podem aprovaran fent valer la seva majoria.
D'aquesta manera, s'esquivaria el veto de PP, Ciutadans i Vox a la presència a aquesta comissió dels partits independentistes i La Moncloa compliria amb el compromís que va anunciar el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, aquest cap de setmana.
En el marc de la reunió al Palau de la Generalitat amb la consellera Laura Vilagrà, Bolaños va expressar la voluntat del govern espanyol de constituir de forma immediata aquesta comissió, que fa més de dos anys que està bloquejada, amb la presència de tots els grups.
El govern vol accés als contractes del CNI
El govern assegura que dona suport a la constitució de la comissió de secrets oficials, però insisteix que no n'hi ha prou. Reclama dimissions i una investigació profunda per determinar qui va ordenar les escoltes. Així ho ha afirmat aquest dimarts la portaveu Patrícia Plaja:
"S'han d'investigar els fets amb garanties i assumir conseqüències, amb dimissions incloses."
Plaja també ha assegurat que cal el compromís del govern espanyol perquè mai més es repeteixi un cas com aquest, que posa greument en perill la confiança entre executius. Per això, congela la taula de diàleg.
En aquesta línia, el govern ha exigit a La Moncloa que aixequi el secret de totes les actuacions relacionades amb el cas. També s'ha acordat sol·licitar l'accés als contractes que s'hagin pogut signar entre el Centre Nacional d'Intel·ligència, o qualsevol altra agència estatal, amb l'empresa NSO Grupos, propietària del programa Pegasus, o altres que ofereixin els mateixos serveis.
El govern també encarregarà un informe al seu gabinet jurídic perquè estudiï possibles actuacions judicials.
Tot això, el mateix dia que, segons publica El País, el CNI els ha admès que va espiar amb Pegasus càrrecs públics i líders de les entitats independentistes. Diu el servei secret espanyol que ho han fet sempre amb autorització judicial i de forma individualitzada.
- ARXIVAT A:
- Procés catalàEspionatge