El CGPJ compleix quatre anys en funcions sense perspectiva de solució
- TEMA:
- CGPJ
El Consell General del Poder Judicial, l'òrgan de govern dels jutges, compleix aquest diumenge quatre anys en funcions i es manté com l'únic òrgan Constitucional no renovat. La seva funció és vetllar per la garantia de la independència dels jutges i magistrats enfront dels altres poders de l'Estat. La falta d'acord entre el govern espanyol i el PP és la principal causa del bloqueig d'aquest Consell.
Potser no és el tema habitual de conversa en el transport públic, com assegurava la ministra de Justícia, Pilar Llop, fa uns mesos, però els quatre anys de bloqueig del poder judicial afecten de manera directa els ciutadans, més enllà de la batalla política.
Els efectes sobre el Suprem... i els ciutadans
El Tribunal més afectat és el Suprem, on les vacants que no es cobreixen provoquen retards i menys sentències.
Per exemple, en recursos per una custòdia d'un fill, un divorci, una herència o un acomiadament, l'alt tribunal hi té l'última paraula. Es calcula que el Suprem acabarà l'any amb 18 jutges menys dels 79 que hauria de tenir.
L'exmagistrat del Tribunal Suprem i exvocal del CGPJ, Rafael Fernández, denuncia que no s'hagi renovat en els últims quatre anys i emplaça el poder legislatiu a complir amb el mandat constitucional:
"Arribar a una situació com l'actual és una anomalia i fins i tot una autèntica mutació de la Constitució. Congrés i Senat estan obligats a renovar els seus components. No té sentit un Consell amb un mandat de nou anys."
PP-PSOE: l'acord que no es materialitza
Fa quatre anys que va vèncer el mandat de l'actual poder judicial. PSOE i PP van negociar i van fer públic un acord: 11 vocals a elecció del PSOE i afins, i 8 més a populars.
Fins i tot es va dir que el president seria el magistrat, Manuel Marchena. Uns dies després, però, es va trencar l'acord per la filtració del famós whatsapp d'Ignacio Cosidó, del PP, que assegurava que controlarien la sala segona des del darrere.
Hi ha hagut més intents de negociació, tots frustrats. L'últim, el 27 d'octubre. El PP va trencar la negociació amb l'excusa de la reforma del delicte de sedició per part de l'executiu.
És l'última vermella. I per ara, no hi ha perspectiva de solució.
"No sabem cap a on derivarà. La sensació d'acord en aquests moments és difícil i sembla que evolucionaria a posposar-ho a un procés electoral. Per la qual cosa ja s'està trencant una mica el sentit d'independència que té el Consell General del Poder Judicial", afegeix Rafael Fernández, que durant tretze anys ha estat vocal de l'òrgan de govern dels jutges en dos mandats diferents.