janquim / Barcelona

El ciberactivisme espanyol estrena webs i partits

L'activisme a favor de la transparència i de la participació ciutadana creix a internet i també es comença a fer sentir a Espanya, com s'ha pogut comprovar a la segona jornada del Personal Democracy Forum, que té lloc a Barcelona.

Actualitzat
El web YoPolítico encara no fa cinquanta dies que va néixer i ja ha dut a terme amb èxit una campanya contra la fabricació de bombes de dispersió. Ha aprofitat la presència en aquesta trobada internacional per anunciar que llança una iniciativa perquè s'elabori una llei integral contra la corrupció i a favor de la transparència.

Si aquest grup es declara progressista, HazteOir no amaga la seva condició d'entitat ultraconservadora i mesura els seus èxits amb la capacitat de mobilització contra la llei de l'avortament o quan van aconseguir el boicot d'anunciants a una cadena de televisió a causa d'un programa que, segons aquest grup, ofenia l'Església catòlica.

Tant és quina sigui la posició ideològica. Des d'internet és possible agrupar voluntats i comunicar missatges potents.


Partit d'internautes


Amb la modèstia de qui tot just comença, s'ha presentat el Partido de Internet, que aquest cap de setmana ha celebrat el congrés fundacional a Barcelona i que dilluns té previst constituir-se formalment davant de notari. El seu objectiu és aconseguir una representació parlamentària en l'horitzó del 2012 i posar els seus diputats a disposició dels ciutadans que els traslladin les seves preferències a través d'un web.

NuestraCausa està orientat a la resolució de problemes concrets i a impulsar un estil de govern col·laboratiu, des de la convicció que les xarxes socials ajuden a governar millor, mentre que Voota, la proposta més recent, estrenada fa tres dies, permet votar a favor o en contra dels representants polítics espanyols i establir-ne un rànquing. Ells mateixos ja compten amb la possibilitat que els partits donin instruccions als militants perquè hi votin, però tot i així creuen que a la llarga seran un altre termòmetre de les preferències ciutadanes.

El que avui s'ha fet evident és que a la xarxa creixen un seguit d'iniciatives, més enllà dels partits polítics, que busquen millorar les possibilitats dels ciutadans per trobar espai a la política i que s'inspiren en l'experiència d'altres països.


El meu carrer

Entre aquests referents, s'ha de comptar amb mySociety, una organització que confia en les noves tecnologies per demostrar que és possible millorar la vida quotidiana de les persones i que, a pesar de la seva condició, ha fet tasques de consultoria per al primer ministre britànic.

De la seva vocació han nascut webs com FixMyStreet, que permet denunciar situacions molt pròximes i fer-les arribar a les autoritats locals, i TheyWorkForYou, una eina per seguir els parlamentaris i comprovar si fan el que diuen i diuen el que van dir perquè "ells treballen per a tu".

El web xilè Vota Inteligente ajuda a comparar les accions dels polítics i vol oferir una informació més fiable que ajudi els ciutadans a l'hora de decidir el seu vot.


Més transparència


L'esforç per a la transparència compta amb activistes agosarats que des de Wikileaks afavoreixen la publicació de documents considerats secrets, com ara els procediments del camp de Guantánamo. Els seus responsables, que havien tingut vinculacions amb seguretat informàtica, creuen que val la pena el risc i els conflictes legals amb què s'enfronta.

Un altre d'aquests herois és Jack Thurston, impulsor de webs com FarmSubsidy o FishSubsidy, des d'on es pot seguir el recorregut de les subvencions públiques per aportar transparència i revelar alguns escàndols.
Anar al contingut