El cicló Chido causa "centenars de morts" a l'arxipèlag francès de Mayotte, a l'oceà Índic
El govern francès ha apuntat que, fins i tot, "potser" podrien arribar a ser "alguns milers" i reconeixen que serà "molt difícil" tenir-ne un balanç final
Lluita contra rellotge per fer arribar ajuda a l'illa de Mayotte, territori d'ultramar francès situat a l'oceà Índic, al nord-oest de Madagascar, devastat pel cicló Chido, el més fort en 90 anys a la zona.
El balanç oficial és de 14 persones mortes, però, segons el delegat del govern francès al departament de Mayotte, François-Xavier Bieuville, la xifra és incerta i podrien ser "centenars, però també milers".
"Crec que segurament n'hi haurà diversos centenars, potser ens acostarem a mil o fins i tot a alguns milers."
Segons les autoritats, les ratxes de vent de més de 220 quilòmetres per hora han fet malbé les principals infraestructures, com ara l'aeroport, hospitals i serveis sanitaris, i han destruït centenars d'habitatges fets amb tota mena de materials precaris, barris sencers de barraques, del que es considera el departament més pobre de França. Les fortes ratxes de vent han anat acompanyades de pluges abundants i fort onatge. Segons Météo-France, la tempesta de Mayotte ha estat la més forta que ha colpejat les illes en més de 90 anys. Les tempestes de l'època dels ciclons -- que va de novembre a març--, s'han vist reforçades per temperatures del mar que han arribat als 30 graus, un efecte de l'escalfament climàtic.
Ajuda urgent i rescat de víctimes
El govern francès ja hi ha enviat militars, grups de rescat i policies, a banda de productes de primera necessitat i menjar, per fer front a la tragèdia d'aquest territori d'ultramar, situat a més de 8.000 quilòmetres de París. Les autoritats han establert un pont aeri entre Mayotte i l'illa de la Reunió, un altre territori francès d'ultramar a 1.400 quilòmetres a l'altra banda de Madagascar, des d'on està arribant la primera ajuda.
La població, sense aigua, menjar ni electricitat ha començat a patir set i gana i s'han denunciat els primers pillatges a botigues i supermercats. Les autoritats han fet un desplegament de 1600 gendarmes, mentre arriben dotacions amb 800 policies i bombers més, segons el ministeri de l'interior, per reforçar les tasques de rescat i seguretat.
El ministre francès de les forces armades, Sebastién Lecornu, ha informat que s'hi han fet arribar militars, generadors i carpes d'emergència: "Per a l'allotjament dels serveis d'emergència, hi ha tres estructures amb capacitat per acollir 150 persones, amb una d'addicional en marxa".
Una de les tasques més urgents també és reparar la torre de control de l'aeroport per restablir els vols civils i comercials, tot i que es preveu que podria trigar uns 10 dies.
Un balanç final "molt difícil"
François-Xavier Bieuville també ha apuntat que serà "molt difícil tenir-ne una valoració final", ja que la tradició musulmana, molt arrelada a les zones destruïdes pel cicló, vol que les persones siguin enterrades "en un termini de 24 hores".
Mayotte és un departament d'ultramar de França situat a l'oceà Índic, a 500 quilòmetres a l'est de Moçambic. Aquest departament d'uns 320.000 habitants té una població sense censar d'almenys uns 100.000 més, segons el Ministeri de l'Interior, fet que dificultarà encara més fer un balanç concret de les víctimes.
Mayotte és una destinació important per als immigrants sense papers de les illes Comores. A més de la pobresa, a Mayotte han lluitat amb la violència de les bandes i el malestar social durant dècades.
L'Illa arrassada, primers pillatges
L'aeroport internacional de Mamoudzou està tancat per als vols comercials, i també gran part de les carreteres impracticables, tallades per les inundacions i la caiguda d'arbres. Les comunicacions interrompudes.
L'hospital de la capital està inundat i el 70% dels serveis hospitalaris no funcionen, com cirurgia, reanimació, urgències o maternitat, entre els més necessaris. L'aigua hi ha entrat arrossegant el que trobava, segons ha dit un dels caps de servei de l'hospital a FranceInfo. Els malalts i ferits greus han estat evacuats a l'illa de la Reunió.
Es treballa per instal·lar un hospital de campanya i dotar d'aparells de comunicació via satèl·lit.
Centenars de cases fetes amb tota mena de materials, precàries i improvisades, s'escampen pels vessants dels turons. Els cocoters han caigut sobre les febles teulades, segons imatges dels mitjans locals i de la gendarmeria francesa.
França va colonitzar Mayotte el 1843 i es va annexionar les quatre grans illes de l'arxipèlag de les Comores el 1904. La resta de l'arxipèlag va votar a favor de la independència en un referèndum el 1974, però Mayotte va decidir mantenir-se sota control francès.
- ARXIVAT A:
- FrançaCrisi climàticaMeteorologia