El baròmetre del CIS assenyala ERC com a virtual guanyador de les eleccions del 14F

El CIS manté el lideratge d'ERC de cara al 14F amb el PSC en segona posició

Un 17,3% dels enquestats diu que encara no ha decidit el vot
Redacció Actualitzat
TEMA:
Eleccions Parlament Catalunya 2021

ERC guanyaria les eleccions catalanes i el PSC quedaria en segon lloc, segons el baròmetre del CIS del desembre, fet entre els dies 1 i 9 d'aquest mes, que s'ha fet públic aquest matí. Tot i així, respecte de l'enquesta del novembre, els republicans baixen gairebé 4 punts, fins al 19,4%, i els socialistes baixen també gairebé 1 punt, fins al 16,4%. En canvi, JxCat puja respecte de fa un mes i arriba a l'11,3%.

En Comú Podem i Ciutadans també baixen: es quedarien amb un 8,6% i un 8,2%, respectivament. La CUP, amb un 5,2%, i el PP, amb un 3,8%, també remunten. Finalment, PDeCAT i Vox obtindrien, tots dos, un 1,6% dels vots. Aquestes xifres sorgeixen de fer mitjana entre intenció de vot i simpatia.

Pel que fa als líders polítics, Oriol Junqueras continua sent el més ben valorat i l'únic que aprova. El segueixen, empatats, Miquel Iceta, Carles Riera i Jéssica Albiach. A poca distància hi ha Carles Puigdemont, i tanquen la llista Alejandro Fernández i Carlos Carrizosa.


Les xifres al detall

El baròmetre del CIS assenyala ERC com a virtual guanyador de les eleccions del 14F amb un 16,7% dels enquestats que apunten que votaran els republicans als comicis, la intenció de vot. Són gairebé 4 punts menys que al novembre, quan ERC obtenia el 20,5% de les respostes.

El PSC també perd nou dècimes respecte al novembre però es manté en segona posició amb el 14,3% de les respostes. Per contra, JxCat guanyaria 1,8 punts i és l'opció assenyalada pel 9,9% dels ciutadans.
           
En Comú Podem baixa 1,1 punts i es queda amb el 7,6%. Ciutadans perd 1,5 punts i obté el 6,8% de les respostes, i el PP guanya 1,4 punts i n'obté el 3,5%. Vox segueix creixent dues dècimes i arriba a l'1,5%, i el PDeCAT guanya 1,2 punts i se situa també en l'1,5% de les respostes.

L'enquesta apunta que el PNC es quedaria amb un 0,1% dels vots, darrere del PACMA (0,6%). Un 8,2% diu que no votarà i un 17,3% no ha decidit el vot.

Junqueras, preferit com a president

El baròmetre del CIS d'aquest desembre inclou una submostra de 1.000 entrevistes a Catalunya per radiografiar les preferències polítiques de la població. Segons la mostra, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, és el preferit pels electors per esdevenir president de la Generalitat, amb un 17,7% de les respostes, al davant del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, amb un 15,1%, i de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, amb un 13%.

Al darrere queda el ministre de Sanitat, Salvador Illa, amb un 2,9%; el candidat de Cs, Carlos Carrizosa, amb un 2,8%; el candidat del PP, Alejandro Fernández, amb un 2,5%, i l'expresident de la Generalitat Quim Torra, amb un 2%.

El president en funcions, Pere Aragonès, obté un 1,8% de les respostes; el diputat de la CUP, Carles Riera, un 1,8%; la secretària general d'ERC, Marta Rovira, un 1,7%; el portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens, un 1,4%, i la candidata dels comuns, Jéssica Albiach, un 1,1%. Tanca la llista la diputada de Cs Lorena Roldán, amb el 0,6%.

Segons l'enquesta, el partit preferit per governar Catalunya és ERC, amb el 19,4% de les respostes; seguit del PSC, amb el 16%; JxCat, amb l'11,5%; Cs, amb el 9,1%; En Comú Podem, amb el 7,5%; la CUP, amb el 3,6%; el PP, amb el 3,4%; Vox, amb l'1,2% i el PDeCAT, amb l'1,1%.

Gestió de Pere Aragonès

El CIS pregunta als enquestats per la gestió del president en funcions, Pere Aragonès, des de l'octubre del 2020, en què va ser inhabilitat el president Quim Torra. Un 39,3% de les respostes considera que ha estat regular, un 15,8% que ha estat bona, un 15,7% que ha estat dolenta, un 8,8% que ha estat molt dolenta i un 0,6% que ha estat molt bona.

Un 17,9% no ho sap i un 1,9% no contesta. L'enquesta també assenyala que els ciutadans perceben ERC com el partit que té més capacitat per assolir acords amb el govern d'Espanya (29%), per sobre del PSC (25%) i dels comuns (5,4%). Els ciutadans també situen ERC com el partit més capacitat per governar Catalunya (20,4%) i el que té millors líders a Catalunya (23,3%), així com el partit que està més cohesionat (20,2%).

ERC també és l'opció que inspira més confiança (16,7%), davant del PSC (15,5%), així com el que més bé representa les idees dels enquestats (18,3%). Per últim, els republicans també són la força més assenyalada com el partit que defensa més bé els interessos de Catalunya amb un 23,5%, lluny del PSC (12,1%), JxCat (11,8%), Cs (7,8%), En Comú Podem (6,1%), CUP (5,5%), i PDeCAT (1,7%).

Eleccions al Congrés

El bloc de les tres dretes espanyoles pujaria i els partits de govern baixarien si les eleccions al Congrés se celebressin ara, tot i que el PSOE tornaria a guanyar, amb un 29,5% dels vots, i trauria 10 punts al PP, que es quedaria amb el 19,2% dels vots. Així ho indica el baròmetre del CIS del desembre, dut a terme entre els dies 1 i 9 d'aquest mes.

La formació d'extrema dreta Vox continuaria sent la tercera força, amb un 14% dels vots. Els socis de coalició dels socialistes al govern, Unides Podem, continuen baixant i es quedarien amb un 10,8% de suports.

Segons el CIS, Ciutadans es continua recuperant i puja fins al 10,5%. ERC baixa unes dècimes i es quedaria amb un 2,9% dels vots. Junts per Catalunya i la CUP també recularien, amb un 1,7% i un 0,8%, respectivament.

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut