El Clínic investigarà si les vacunes de la Covid provoquen un descens de les plaquetes
L'estudi es farà en totes les vacunes aprovades, no només en la d'AstraZeneca
Els casos de trombosi que hi ha hagut a Europa, casos molt específics segons insisteixen els experts, han posat els investigadors en marxa.
L'Agència Europea del Medicament ha descartat que AstraZeneca provoqui, en general, més trombosis de les habituals. Però assegura que s'ha d'estudiar més la possible relació amb dos tipus d'episodis trombòtics concrets molt infreqüents que s'han donat.
L'Hospital Clínic de Barcelona vol comprovar si hi ha relació entre les vacunes de la Covid i una baixada de les plaquetes. I ho estudiaran en totes les vacunes aprovades, no només en la d'AstraZeneca.
El que ha cridat l'atenció de l'Agència Europea del Medicament són dos tipus de trombosi molt concrets i molt poc habituals. Entre els 20 milions de vacunats a Europa amb AstraZeneca hi ha hagut 18 casos de trombosis venoses al cervell i 7 casos de microtrombes disseminats. I això, en alguns casos, unit a un altre fet inusual: les persones que els han patit tenien un nombre baix de plaquetes en sang.
Segons Gonzalo Calvo, cap de Farmacologia Clínica de l'Hospital Clínic, no es pot descartar ni tampoc confirmar que aquests casos de trombosis venoses i de microtrombes siguin causats per la vacuna.
Joan Carles Reverter Calatayud, cap d'Hemoteràpia i Hemostàsia de l'Hospital Clínic, creu que cal mantenir la vigilància:
"Els casos que s'han mirat i s'han comparat amb la població general no permeten dir-ho. És cridaner i crec que val la pena mantenir la vigilància sobre aquest punt".
L'Hospital Clínic vol fer un estudi per analitzar si la quantitat de plaquetes es redueix després de posar-se qualsevol de les vacunes aprovades.
I, en cas de ser així, si són les vacunes les que podrien desencadenar un mecanisme immunitari d'anticossos per destruir les pròpies plaquetes i augmentar el risc de trombosi. En tot cas, el risc d'aquesta complicació entre els vacunats seria molt inferior que entre els malalts de Covid.
"El risc és d'un entre milions i, per tant, és un risc assumible. És que la probabilitat de tenir una hemorràgia digestiva quan prens aspirines és molt més gran de patir un trombe que quan et vacunen. S'ha d'assumir que cap medicament està exempt de risc", diu Gonzalo Calvo.
El cap d'Hemoteràpia i Hemostàsia de l'Hospital Clínic, Joan Carles Reverter, diu que és positiu que "el sistema de farmacovigilància hagi estat capaç de detectar una freqüència tan baixa". Pensa que si no arriba a ser perquè "hi ha una cerca proactiva" d'aquesta situació, els casos de trombosis venoses al cervell i de microtrombes "se'ns haurien escapat".
Els experts, per tant, insisteixen que no s'ha de perdre la confiança en les vacunes, l'únic que, ara per ara, pot controlar la pandèmia.
- ARXIVAT A:
- Covid-19Coronavirus Vacunes