Barcelona

El Clínic presenta una nova tècnica per operar el càncer de mama capaç d'extirpar tumors mil·limètrics

L'Hospital Clínic de Barcelona ha començat a fer servir una nova màquina que han inventat per atacar el càncer de mama. És una tècnica única al món que permet fer intervencions molt precises en tumors mil·limètrics.

Actualitzat

L'Hospital Clínic de Barcelona ha aplicat amb èxit una tècnica pionera en la intervenció del càncer de mama, amb la qual una petita càmera de raigs gamma permet als cirurgians veure mentre operen els tumors no palpables i valorar així, amb més precisió, el marge d'extirpació del teixit mamari.

Aquestes càmeres passen a ser els "ulls" del cirurgià en les operacions de tumors en què, per la seva diminuta mida, en ocasions d'escassos mil·límetres, és impossible palpar-los o veure'ls i, per tant, resulta summament difícil localitzar-los amb exactitud a la mama, segons que ha explicat el doctor Sergi Vidal-Sicart, del Servei de Medicina Nuclear de l'Hospital Clínic.

De fet, les "gammacàmeres", com es denominen aquests dispositius de captura d'imatges, s'utilitzen des de fa anys per a l'estudi de malalties, si bé la seva gran mida -poden arribar a ocupar una habitació- n'impedia la utilització dins del quiròfan.

Més fiabilitat i més precisió

Per això, una de les principals novetats d'aquest nou dispositiu és que gràcies a les seves reduïdes dimensions (7x7x12 centímetres) es pot introduir en qualsevol quiròfan, permetent als cirurgians "visualitzar", mitjançant radiació gamma, els tumors més petits en temps real.

"La càmera permet visualitzar la imatge i guiar el cirurgià per fer una extirpació més fiable i més precisa", ha dit el doctor Gabriel Zanón, cap de la Unitat de Patologia de la Mama de l'Hospital Clínic, que des de mitjans del 2006 ha aplicat aquesta tecnologia en una vintena d'operacions, totes elles amb "molt bons resultats".

100% espanyol

Zanón ha destacat que aquesta nova aplicació, de tecnologia "100% espanyola", aporta importants avantatges tant per al cirurgià com per a la pacient, ja que estableix amb més precisió el lloc on cal fer la incisió i determina amb exactitud els marges de la zona a extirpar, cosa que comporta, al seu torn, un millor resultat estètic.

A més, aquesta eina detecta l'activitat residual de les cèl·lules cancerígenes a la zona mamària, fet que permet comprovar, immediatament després de l'extirpació del tumor, que la zona quedi neta.

El responsable de la Unitat de Patologia de la Mama ha dit que el temps d'intervenció amb aquesta tècnica és "discretament" superior al d'una operació habitual, de tan sols cinc o deu minuts més, encara que la "prioritat" és reduir el nombre de segones intervencions que encara es requereixen en molts casos.

Futures aplicacions

De moment, la "minigammacàmera" s'utilitza per operar malaltes de càncer de mama, però s'estima que pròximament es podrà utilitzar també en altres patologies no palpables, com el càncer de pell o el de coll uterí.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut