Esborrany del suposat informe policial publicat per "El Mundo".
Esborrany del suposat informe policial publicat per "El Mundo".
Madrid

El CNI hauria planificat destinar 10 milions a "neutralitzar el projecte separatista a Catalunya"

Segons publica el setmanari "Interviú", que cita fonts del mateix servei d'espionatge espanyol, un informe de 500 pàginas anomenat "Horitzó després" detalla com pretenien influir en la premsa i difondre escàndols per desacreditar els polítics catalans.

RedaccióActualitzat
El Centre Nacional d'Intel·ligència va planificar amb detall una contraofensiva al procés sobiranista encetat pel president Artur Mas. Segons publica el setmanari "Interviú", que cita fonts del mateix servei d'espionatge espanyol, un informe de 500 pàgines anomenat "Horitzó després" preveia destinar 10 milions d'euros a "l'objectiu immediat" de "neutralitzar el projecte separatista a Catalunya".

Sempre segons aquesta versió, el pla es va encarregar després de la reunió que al setembre van mantenir Mariano Rajoy i Artur Mas, una trobada en què el govern espanyol va tancar la porta al pacte fiscal sol·licitat per la Generalitat i va portar a un avançament electoral. Aquesta publicació assegura que el govern espanyol temia que CiU aconseguís entre 70 i 72 diputats en les eleccions del novembre passat. Durant la campanya per aquestes eleccions, el diari "El Mundo" va publicar un suposat esborrany policial -l'autor del qual Interior no ha pogut identificar- que acusava les famílies d'Artur Mas i Jordi Pujol de tenir diversos comptes a Suïssa.

Les tres fases del pla contra el sobiranisme

L'informe detalla tres fases per frenar "el projecte separatista". La primera consistiria a influir en la premsa promovent i finançant la presència als mitjans de comunicació catalans de periodistes afins a la tesi que Catalunya i Espanya s'han de mantenir unides. En una segona fase, la idea era simple: "La Generalitat fa dècades que inunda de subvencions alguns mitjans. Es tractaria, simplement, de fer el mateix", asseguren les fonts d'"Interviú". Així doncs, la idea era subvencionar els mitjans més espanyolistes que editen a Catalunya per promoure'n la difusió.

Per últim, el pla del CNI proposava rescatar dels armaris del CNI, és a dir, fer que sortissin a la llum vells informes de diferents cossos policials sobre suposats escàndols per desacreditar els polítics catalans. El setmanari assegura que l'espionatge espanyol fa anys que recopila informació sobre els presumptes negocis de la família Pujol en paradisos fiscals. "Interviú" parla d'informació no contrastada i que tampoc no ha arribat mai a mans de cap jutge, com la que recollia l'esborrany publicat a "El Mundo" en plena campanya electoral.

Tancat amb pany i clau

D'aquest document, n'existiria, com a mínim, una còpia impresa desada amb pany i clau en una de les cambres cuirassades de la seu del CNI. L'home encarregat de redactar-lo hauria estat "un coronel de la Guàrdia Civil adscrit al servei i destinat a Barcelona", que hauria passat comptes amb un general de institut armat, amb seu a Madrid.

Recordem que el director del CNI, Félix Sanz Roldán, va comparèixer a mitjans de març al Congrés, a porta tancada, per respondre sobre l'activitat de l'espionatge espanyol, arran dels titulars apareguts sobre la relació que el CNI hauria tingut amb l'agència de detectius Método 3 i el cas del suposat espionatge polític a Catalunya.

Amb tot, segons fonts del CNI consultades per Catalunya Informació, totes aquestes informacions són falses.

 
Anar al contingut