Retiren el polèmic màster en Naturopatia que havia de fer la UdG al gener
El Col·legi de Metges de Girona considerava que el màster hauria donat veu a la pseudociència
Finalment, la Universitat de Girona, la UdG, no farà el màster en Naturopatia que havia anunciat, i que havia de començar a principis del 2025. Els seus promotors han comunicat que retiren el projecte i, per tant, el màster desapareix de l'oferta que havia d'anar al Consell de Govern previst per a finals de novembre.
La decisió arriba després de les crítiques del Col·legi de Metges de Girona perquè --al seu entendre-- posa en risc el prestigi acadèmic de la Universitat, que es podria convertir en altaveu de teories que no estan demostrades científicament.
Quin era l'objectiu d'aquest màster?
Segons es podia llegir a la presentació, penjada a la pàgina web de La Fundació Universitat de Girona, "alguns fàrmacs d'àmplia acció terapèutica ja no són suficients per a la gran quantitat de patologies" que té la societat. Segons defensaven, el màster no pretenia excloure la medicina ni els professionals sanitaris, que qualifiquen de "pilars fonamentals de la salut".
El president del Col·legi de Metges de Girona, Josep Vilaplana, carrega contra unes teories que no estan comprovades científicament. Segons ell, "a ningú se li escapa la importància de la nutrició, el benestar emocional, la respiració i, fins i tot, la salut del planeta". A partir d'aquí, però, creu que no es poden traspassar algunes línies vermelles:
"No podem fer pensar a la gent que la inflamació es cura a base de grans dosis de cúrcuma, per exemple"
Vilaplana creu que cal demanar evidència científica i proves "davant d'aquesta gent que explica aspectes energètics o que els quarks de partícules subatòmiques són les que fan que ens curem o no ens curem" perquè --afegeix-- ara per ara no està comprovat.
El president del Col·legi de Metges de Girona subratlla que "de medicina només n'hi ha una, que és la que cura" i alerta de la perillositat d'alguns missatges que difonen la idea que és possible la curació si hi posem tota la nostra energia en aconseguir-ho: "Perquè no tot és un problema de voluntats i d'energies":
"Sabem què passa amb pacients oncològics que retarden el seu tractament o que el deixen abraçant aquest tipus de teràpies naturals."
Què hi diu, la Universitat de Girona?
Abans de retirar el màster, des de la UdG van explicar que la proposta per fer el màster va arribar a la Fundació Universitat de Girona, la va revisar la Comissió de Programació d'Estudis i es va posar a exposició pública durant un mes, durant el qual ningú va presentar cap al·legació.
Ha estat a posteriori quan ha arribat la queixa de la Facultat de Medicina, feta després de l'alerta que els va enviar el Col·legi de Metges, i que ha motivat la retirada de la proposta educativa.
Entre la seixantena de crèdits que s'oferien al màster n'hi havia un que abordava la relació entre les emocions i les malalties. A la descripció del que oferirà s'hi podia llegir "com les emocions poden desequilibrar el cos humà" i que "cada emoció està estretament relacionada amb un òrgan o víscera".
El màster estava obert tant a persones que tinguin un títol universitari com a les que no. En aquest últim cas, però, no obtindrien el títol de màster, sinó un certificat d'assistència.
La Fundació Universitat de Girona: Innovació i Formació (FUdGIF) és la institució creada per la Universitat de Girona amb l'objectiu de fomentar la recerca científica i la docència en tots els àmbits relacionats amb la universitat.
- ARXIVAT A:
- SalutUniversitat