Comboi de l'exèrcit rus a Ozera, a prop de l'aeroport Antónov de Kíiv, vist en una imatge de satèl·lit (Reuters/Maxar Technologies)

El comboi rus de 60 km aturat fa dies prop de Kíiv s'hauria mogut i prepararia un atac

Les imatges de satèl·lit més recents mostren, deu dies després de les primeres, una redistribució de les tropes a les portes de la capital d'Ucraïna

El comboi militar rus que fa dies que va ser detectat aproximant-se a la capital d'Ucraïna, Kíiv, des de la frontera amb Bielorússia, hauria tornat a posar-se en marxa després d'haver estat gairebé estancat durant dies. Les últimes imatges de satèl·lit publicades per l'empresa nord-americana Maxar Technologies així ho fan pensar.

De 60 quilòmetres de llarg, quan els satèl·lits el van mostrar per primera vegada el 28 de febrer es va témer que l'arribada a Kíev seria imminent.

Columna militar russa a prop de l'aeroport Antónov de Kíiv en una imatge de satèl·lit (Reuters/Maxar Technologies)

Ara, deu dies més tard, hauria començat a avançar novament. Ja és a l'altura de Lubianka i Ozera, al costat de l'aeroport internacional Antónov, als afores de Kíiv, però a gairebé 30 quilòmetres de la plaça Maidan.

Això vol dir que l'exèrcit rus també és a tocar de la conurbació de Hostómel, Butxa i Irpín, població aquesta última que ha estat un dels llocs de sortida de civils que fugien de la capital i la seva rodalia, travessant el riu a través de les restes d'un pont destruït, que ja és icònic.

Civils fugen de la guerra a través de les restes d'un pont destruït a Irpín, a prop de Kíiv (Reuters/Valentyn Ogirenko)

Maxar Technologies assegura que a les imatges més recents s'hi aprecia que el comboi s'ha dispersat i desplegat de manera diferent.

S'hi veuen unitats maniobrant per les poblacions pròximes a l'aeroport, i també que una mica més al nord, a prop de Lubianka, diversos elements del comboi s'han reposicionat, remolcant elements d'artilleria com obusos i situant-los en posicions de tir.

Tot plegat indicaria la preparació d'una ofensiva sobre Kíiv que podria tenir lloc en els pròxims dies.

El comboi militar rus, a prop d'Ivànkiv el 28 de febrer (Reuters/Maxar Technologies)

Fonts militars nord-americanes, per la seva banda, asseguren que, en les últimes vint-i-quatre hores, les forces russes han avançat 5 quilòmetres cap a la capital.

Aquest dijous fonts de la intel·ligència militar britànica havien informat que el comboi no només estava gairebé estancat, sinó que també havia patit diverses baixes per atacs de l'exèrcit ucraïnès.

ARXIVAT A:
Ucraïna
Anar al contingut