Laura Borràs s'ha acomiadat de la presidència de Junts amb un discurs al congrés nacional que es fa a Calella (ACN/Mariona Puig)

El comiat de Laura Borràs al congrés nacional de Junts: "Mai he volgut substituir Puigdemont"

El secretari general, Jordi Turull, planteja una "ofensiva" per recuperar la Generalitat i presumeix d'unitat interna en contrast amb la situació a Esquerra

RedaccióActualitzat

Junts ha donat aquest divendres el tret de sortida al congrés nacional que permetrà a Carles Puigdemont recuperar la presidència del partit en substitució de Laura Borràs, amb qui ha acordat que lideri la fundació que serà el think tank del partit.

En el seu discurs de comiat, Laura Borràs ha afirmat que plega per "lleialtat" a ella mateixa i per "coherència personal i política", però que se sent "amb forces i determinació" per seguir treballant dins el projecte de Junts, al capdavant de la fundació FunDem heretada de Demòcrates.

A més, ha defensat que, el juny del 2022, arran de la renúncia de Puigdemont al càrrec per centrar-se en el Consell de la República, el partit va apostar per un "acord" per presentar una única candidatura. "Continuo pensant que calia actuar amb generositat", ha dit.

"He fet totes les renúncies que han estat necessàries"

Amb tot, Borràs ha definit Carles Puigdemont com "la figura que defineix i cohesiona Junts", i ha afirmat que mai no ha volgut substituir el president:

"Jo he presidit el partit després d'ell i, fins a aquest congrés, abans d'ell. Però mai he volgut substituir el president (Puigdemont) en res i per a res".

"Després he fet totes les renúncies que han estat necessàries per ser allà on el president m'ha demanat que fos, prioritzant les necessitats col·lectives a les voluntats personals."

"Tinc ganes de sentir-me més lliure. A partir de dilluns, recupero la llibertat de treballar sense el pes de la responsabilitat, per fer aportacions a favor de la independència", ha dit Borràs.

Borràs carrega contra la "repressió" de l'Estat: "No m'he rendit"

El mateix dia que ha demanat al Tribunal Suprem que li apliqui l'amnistia per la causa de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs ha confessat que podria haver tornat a exercir de professora universitària, però que ho ha descartat.

"Després de tot el que ha maldat l'estat per apartar-me, amb penes de presó i d'inhabilitació, fer-ho podria ser llegit com que em rendeixo i no m'he rendit"

Borràs també ha reivindicat que "ni la repressió, ni aquest món tan fosc de la política" l'han fet canviar.

Jordi Turull i la futura direcció de Junts, arribant al congrés nacional de Calella (ACN/Nico Tomàs)

Turull planteja una "ofensiva" per recuperar la Generalitat

Junts es conjura per fer del seu congrés nacional un "punt d'inflexió" després de la pèrdua de la majoria independentista i la investidura de Salvador Illa, i que tot plegat serveixi per rellançar el partit.

"Avui podem dir que comença l'ofensiva i que s'ha acabat el dol de tanta repressió, tanta mentida i tanta injustícia", ha assegurat el secretari general, Jordi Turull.

El dirigent juntaire ha defensat que cal bastir "una alternativa al govern de la resignació, de l'anestèsia, que no planta cara a Madrid", que considera que representa el PSC.

També ha lamentat que altres partits sobiranistes s'hagin "acomodat al discurs de la resignació" i ha dit que treballaran per una alternativa capaç d'atreure "aquells que no són independentistes".

Turull ha presumit d'unitat interna a Junts en contrast amb la situació a Esquerra Republicana. "A diferència d'altres, no ens trenquem per dins", ha afirmat.

En la presentació del seu informe de gestió, Turull ha destacat que Junts té "una tendència a l'alça" en el nombre d'afiliats. També ha remarcat el poder local del partit --és el que té més alcaldies a Catalunya-- i la seva capacitat d'influència. Això, ha dit Turull, malgrat els que havien "predit que no ens en sortiríem" i que "pensaven que renunciaríem als nostres objectius".

 

ARXIVAT A:
JuntsCarles PuigdemontJordi TurullLaura Borràs
Anar al contingut