Els cartells van aparèixer abans de les eleccions municipals a Barcelona, quan Ernest Maragall n'era candidat per ERC (ACN)

El comitè de garanties d'ERC va paralitzar l'informe sobre els cartells de Maragall per incomplet

Els juristes del partit van demanar al responsable de compliment intern que investigués les proves que han sorgit els últims mesos

Maiol Roger/Albert PratActualitzat

El comitè de garanties d'Esquerra Republicana va paralitzar l'informe que acusava l'exresponsable de Comunicació del partit Tolo Moya d'estar al darrere dels cartells sobre els Maragall. Els juristes que formen aquest òrgan de la formació van constatar que el document filtrat aquest dimarts estava incomplet i obviava les proves que han anat sortint a la llum els últims mesos i que donen pistes del funcionament de l'estructura B d'ERC.

L'informe és fruit de les declaracions de diversos dirigents relacionats amb els cartells de Maragall. Entre ells, el mateix Ernest Maragall, Marta Rovira i Sergi Sabrià, que assenyalaven Moya com a responsable. El text, escrit per una sola persona, l'encarregat de compliment intern del partit, Xavier Mombiela, va ser redactat en una setmana, just després que l'ARA avancés que el cas Maragall provenia de dins el partit.

La conclusió de l'informe era que no se sabia qui era l'encarregat de penjar els cartells, però feia recaure la responsabilitat en Tolo Moya. A Sergi Sabrià i Marc Colomer només els acusaven de no haver vigilat prou el responsable de Comunicació. L'executiva del partit i el consell nacional van avalar-lo, però finalment ha trobat el topall del comitè de garanties.


Ni els àudios filtrats ni els missatges sobre Rovira i l'estructura B

Les proves que troben a faltar els juristes dels partits són diverses. Per començar, els àudios filtrats al juliol d'una reunió de la cúpula de comunicació d'Esquerra per intentar tapar l'escàndol. En la trobada, prèvia a la publicació per part de l'ARA que els cartells de Maragall provenien de dins el partit, Sergi Sabrià, Oriol Duran i Tolo Moya, a més del gerent del partit, Jordi Roig, parlen de fer un tallafoc per evitar que l'escàndol esquitxi la direcció.

En aquestes converses, a part, Sabrià parla del responsable de redactar l'informe: afirma que va ser "una cagada" situar-hi Xavi Mombiela, però celebra que des de la direcció --en concret, el gerent Jordi Roig-- "se'l gestioni".

L'altra prova obviada per l'informe la va publicar "El matí de Catalunya Ràdio": els missatges en què es demostrava que Marta Rovira tenia constància de l'estructura B d'Esquerra i que també evidenciaven que la secretària general va saber al cap de molt poc temps que els cartells de Maragall s'havien fet dins del partit.

Les converses també donaven detalls de com funcionava l'estructura B i de la responsabilitat de Sabrià. Un conseller nacional de la formació va denunciar Rovira al comitè de garanties, que va incorporar-ho a la causa. La mateixa Rovira va anunciar al consell nacional del 21 de setembre que la investigació continuava oberta.

Fins al febrer per refer la investigació

Ara el responsable d'elaborar l'informe té fins al febrer per refer la investigació amb tots els elements que han sorgit els últims mesos. Informació que, segons va denunciar aquest dimarts el mateix Tolo Moya a "El matí de Catalunya Ràdio", el responsable dels fets ja tenia sobre la taula i va obviar.

La filtració de l'informe incomplet, en tot cas, ha apujat encara un grau més la guerra interna a Esquerra Republicana. Especialment pel paper de Marta Rovira en la investigació.

La secretària general va assegurar que havia comunicat a Oriol Junqueras l'autoria dels cartells, tot i que el que aleshores era el president del partit sempre ha negat tenir constància del cas Maragall i de tota l'estructura B de la formació. Rovira, però, no va aportar cap prova que ho demostrés i l'entorn de Junqueras ha denunciat que ni tan sols se'l va citar a declarar.

 

ARXIVAT A:
Oriol JunquerasMarta RoviraERC
Anar al contingut