El compte de "l'estafador de Tinder", suspès de per vida arran del documental de Netflix
- TEMA:
- Xarxes socials
Tinder ha suspès de per vida el compte de Simon Leviev, o Shimon Hayut, el nom real del que es coneix com "l'estafador de Tinder" denunciat per tres de les seves víctimes al documental "Tinder Swindler", estrenat la setmana passada a Netflix.
Aquest israelià de 32 anys actualment està en cerca i captura internacional per estafa. Arran del documental ha tancat el seu compte d'Instagram, amb prop de 200.000 seguidors, anunciant abans que aviat donarà la seva versió de la història.
El documental es va estrenar dimecres passat, i dijous l'app de cites suspenia el seu compte de per vida, segons ha assegurat a Variety: "Hem dut a terme investigacions internes i podem confirmar que Simon Leviev ja no està actiu a Tinder sota cap dels seus àlies coneguts."
Tinder adverteix els usuaris
El dia abans de l'emissió del documental, Tinder ja va publicar noves directrius de seguretat per als usuaris, directrius que advertien "d'estafes romàntiques". No es fa referencia al cas, però adverteix que els estafadors sovint utilitzen aquestes plataformes per aprofitar-se de persones "vulnerables" que "busquen amor".
L'app de cites dona consells com "sospitar de demostracions exagerades" o "confiar en l'instint" i d'altres de més concrets com no compartir dades personals i sobretot no enviar diners en línia. Afegeix que, només als Estats Units, el 2020 es van fer estafes romàntiques per valor de 304 milions de dòlars, citant dades de la Comissió Federal de Comerç.
El documental
Tres dones, Cecilie Fjellhoy, Pernilla Sjöholm i Ayleen Charlotte, expliquen com el que coneixien com a Simon Leviev es va guanyar la seva confiança, les va seduir, les va estafar i encara estan pagant els deutes que van contreure per culpa seva.
S'han decidit a parlar perquè el seu testimoni serveixi per trobar l'home que els hauria robat els diners i per alertar dels estafadors de l'amor, que actuen a través de les aplicacions de cites.
Durant 114 minuts de documental, dirigit per Felicity Morris ("Don't F*** With Cats"), les tres dones recorden les seves relacions amb Hayut durant el 2018 i el 2019.
Charlotte, neerlandesa, diu que va deixar a Hayut uns 34.000 dòlars durant els 14 mesos que va durar la relació. Fjellhoy, de Noruega, ha estat declarada en fallida al Regne Unit, on viu, i va dir a la ITV britànica que té més de 270.000 dòlars de deute. Sjöholm, que viu a Estocolm, li va donar 140.000 dòlars.
Fjellhoy va dir a la revista Stylist amb motiu de l'estrena del documental que no va sospitar mai.
"És simplement magnètic. Semblava superintel·ligent i ambiciós, i tots els que vaig conèixer responien per ell. Ni un sol cop em va passar pel cap que no era qui deia ser."
A principis de gener, aquestes tres dones han obert una petició de donacions a GoFundme per pagar uns deutes que no poden assumir.
En aquest "true crime" de Netflix també hi han col·laborat els periodistes del diari noruec VG, que durant sis mesos van seguir Hayut i van publicar-ne un reportatge el 2019. Erlend Ofte Arntsen, un dels periodistes que més han seguit la història, aporta en un fil a Twitter més informació que no apareix al reportatge de Netflix.
En menys d'una setmana el documental ja ha arribat a les llistes top 10 de la plataforma als Estats Units i el Regne Unit. Netflix estaria estudiant convertir el documental en una pel·lícula, segons ha anunciat Variety.
Qui deia que era i qui és Simon Hayut o Leviev
L'home que han conegut les protagonistes del reportatge i, moltes d'altres que n'han estat víctimes, assegurava que es deia Simon Leviev i que era israelià d'origen rus fill d'un magnat dels diamants, i es feia dir "el príncep dels diamants".
A través de Tinder enlluernava les seves víctimes amb regals i luxes, fins que, un cop guanyada la seva confiança, els demanava que li deixessin diners per problemes de negocis o amenaces de competidors. A les xarxes socials, Simon Leviev publicava només fotografies de la seva vida de gran luxe amb avions privats, cotxes i iots.
En realitat és Simon Hayut i té un llarg historial delictiu de robatori i estafa.
Historial delictiu
El primer antecedent es remunta al 2008, quan sent adolescent va ser denunciat per estafar 42.000 dòlars a la família que l'acollia a Nova York. El 2011 Hayut era buscat a Israel per estafar una família a qui cuidava els fills, i per cobrar xecs falsos robats en una casa on també treballava, segons recull el Times of Israel. Va fugir del país abans que pogués ser condemnat.
Hayut es va establir a Finlàndia. El 2015 les autoritats d'aquest país el van acusar d'haver estafat tres dones i va ser condemnat a dos anys de presó. El 2017 va ser extradit a Israel per enfrontar-se als càrrecs que hi tenia pendents, però va tornar a fugir sota una identitat falsa, abans de ser jutjat.
Entre el 2017 i el 2019 és el període en què va cometre les estafes que relaten els testimonis del documental de Netflix, fins que el 2019 Hayut va ser detingut a Grècia per dur passaport fals.
De nou enviat a Israel, el van condemnar per l'estafa a 4 dones a 15 mesos de presó i a tornar esl diners robats. Només va complir 5 mesos de presó, alliberat per bon comportament i afavorit per la política de buidar els centres penitenciaris a causa de la covid.
En aquell moment, algunes de les seves víctimes van presentar una querella contra ell davant el Tribunal de Justícia de la UE.
Israel l'ha declarat fugitiu en cerca i captura i també el busquen per diversos delictes de frau i falsificació a Noruega, Suècia i el Regne Unit.
- ARXIVAT A:
- Xarxes socials Policial