(David Puig)

El concert únic inspirat per un català que ha omplert el silenci a l'Antàrtida

S'ha fet a la base científica de l'Uruguai, per iniciativa del realitzador de televisió David Puig, que en va fer una sèrie
Enllaç a altres textos de l'autor

Virgínia Martí Blasco

Periodista de la secció de Cultura d'Informatius de TV3

@VirginiaMartiB
Actualitzat
TEMA:
Antàrtida

L'Antàrtida és el continent més fred, més inhòspit, més desconegut i més silenciós. No hi ha pràcticament ningú que hi visqui de manera permanent, però, durant l'estiu astral, uns pocs milers de científics de 27 països s'hi instal·len per fer investigació. Després torna a quedar pràcticament desert.

Una de les bases científiques més antigues és la de l'Uruguai, que es va obrir ara fa 40 anys. I el silenci que hi impera s'ha trencat aquest dijous d'una manera del tot inusual: amb el concert que hi ha fet una orquestra de cambra, formada per 15 músics de la Orquestra Nacional Juvenil del Sodre, per celebrar aquest aniversari. 

(David Puig)

El concert l'impulsa David Puig, un realitzador de televisió català que fa 15 anys que hi viu i que, en fa un parell, va viatjar a l'Antàrtida per fer gravar imatges de la feina que s'hi fa.


Un concert únic en un paisatge únic

És un concert molt inusual, de fet, únic, perquè és la primera vegada en la història de l'Antàrtida que hi toca una orquestra com aquesta.

"I això és al·lucinant, que un país tan petit que tingui el poder de generar aquestes coses, és la màgia de l'Uruguai."

 

"Quan vaig arribar a la base científica Artigas vaig flipar", diu el David. El va impressionar, sobretot, tota l'operativa que significa poder anar a l'Antàrtida, des d'un país on els recursos no són molts, i també, la fortalesa de veure tot un equip de gent que treballa per un únic propòsit: la ciència.

"I el que em va al·lucinar més --afegeix-- és com tot un complicat engranatge de militars, científics i tècnics treballen perquè es puguin fer tots els projectes científics, perquè durant l'hivern només hi queden 8 persones, però a l'estiu són entre 100 i 150, i em va impressionar veure la unió de tots ells."

Una sèrie per documentar la feina dels científics, amb mirada catalana

I per això va voler fer créixer el projecte, que es va convertir en una sèrie de sis capítols per als mitjans públics de l'Uruguai, on treballa. Es diu "Antártida: El continente de todos" i està disponible a Youtube.

(David Puig)

 A l'hora de posar-hi música va pensar en Cèsar Roig, un músic valencià que també viu a Montevideo, que, d'entrada, no ho va veure clar.
 "Sempre havia fet composició dels meus àmbits: pasdobles, marxes mores i cristianes i per al meu instrument, el trombó. Però una banda sonora... Això m'anava molt gran... Però ho vam tirar endavant i ha sortit una cosa molt guai."

Fa uns anys va guanyar una plaça de trombonista a l'Orquestra Nacional del Sodre i és professor de la secció juvenil, amb qui van enregistrar la banda sonora, que va compondre amb l'ajuda de Martín Franco.


Un trombonista valencià hi posa la música

Va crear ambientacions, sense grans melodies, que acompanyen la imatge i ens transporten als paisatges gelats de l'Antàrtida.

"M'he inspirat en paisatges i passejos per la natura i me'n vaig anar a veure com ho han fet els grans compositors, com Beethoven, que va fer la "Pastoral", o Richard Strauss i la seva "Simfonia alpina", per veure com han intentat portar a la música els paisatges."

 A l'Antàrtida l'han tocat, reconvertida en suite simfònica, en aquest concert únic. Diuen que "l'uruguaià amb un filferro ho fa tot" i s'ha tornat a demostrar.

És, com deia David Puig, la màgia de l'Uruguai, que el va captivar quan va trepitjar l'Antàrtida, tot sol i amb poc pressupost, i sense poder ni imaginar com acabaria aquella aventura.

ARXIVAT A:
Música Antàrtida
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut