El confinament afegeix incertesa a la situació dels temporers sense feina al Segrià

Els temporers pateixen per partida doble la pandèmia: tenen unes condicions de vida precàries i, per tant, més risc d'infectar-se del coronavirus
Gemma Aragall i Trepat/Leticia Marcos Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Els veïns de Lleida i el Segrià han rebut amb resignació el nou confinament. Poca estona després de les quatre de la tarda, quan ha entrat en vigor el confinament perimetral a la comarca del Segrià, els carrers del centre i les terrasses de Lleida s'han anat buidant.

Una terrassa al centre de Lleida aquesta tarda

Per als comerciants, que tot just feia un mes i mig que havien aixecat la persiana, la notícia ha estat una sotragada. Tot i que no han de tancar els negocis, viuen amb preocupació una més que probable reducció de l'activitat econòmica.

Alguns, però, feia dies que ja preveien que les mesures es tornarien a endurir per la relaxació de la gent amb les mesures de seguretat. Així ho explica Jordi Codina, comerciant:

"Això normalment a aquestes hores està ple de gent. I la gent s'ha tornat a espantar i s'ha tornat a tancar a casa."

"Molts passen de la mascareta, la gent cada vegada va més en grups i jo crec que es veia venir que passaria una cosa d'aquestes."

Uns quants veïns, en assabentar-se de la situació, han canviat els plans i ja no s'han mogut de Lleida. Alguns són pessimistes davant la situació i preveuen que el confinament s'estendrà per més territoris:

"Sí, jo soc pessimista. Ara han confinat el Segrià, el dia de demà passarà amb una altra comarca, i, bé, tornarem a estar igual."

Un altre dels col·lectius més afectats per aquesta nova situació és el dels treballadors temporers. Ells pateixen per partida doble la pandèmia: tenen unes condicions de vida precàries i, per tant, més risc d'infectar-se del coronavirus. Alguns d'aquests temporers estan allotjats a la Fira de Lleida.

Interior de la Fira de Lleida habilitat per acollir treballadors temporers

Molts d'ells ja no troben feina i viuen en condicions que els fan més vulnerables a la Covid. Ali Joseh explica les condicions en què viuen:

"Som molts. Vas a la cua de la dutxa, hi ha molts davant teu i també darrere. No es guarden les distàncies. I també per dinar, et poses a la cua amb molta gent. Com podem evitar el coronavirus? No el podem evitar."

Ali Joseh espera que li surti alguna feina com a temporer

L'Ali va estar treballant un temps a València i quan va acabar li van assegurar que a Lleida tindria feina. Però s'ha trobat penjat, esperant que algú el contracti.

L'Admed ha arribat de Múrcia també amb l'esperança de treballar aquí, però fa un parell de dies que no menja i dorm a la intempèrie perquè li han dit que ara no hi ha lloc als pavellons de la Fira.

"No tinc mantes, ni aigua. Em dona aigua un amic."

L'Admed ha arribat de Múrcia també amb l'esperança de treballar com a temporer

Des de la Plataforma Fruita amb Justícia Social denuncien les condicions en què viuen i treballen aquestes persones i neguen que els nous brots de coronavirus hagin sorgit d'entre els treballadors temporers:

"Precisament el pacient zero no ha estat entre els temporers i encara menys els temporers que estan en situació de carrer o vulnerabilitat com els que són al pavelló acollits. Ha sortit d'una residència de gent gran o d'una festa que es va fer."

El nou confinament afegeix més incertesa a la seva situació.

ARXIVAT A:
Coronavirus Migracions
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut