El confinament al Segrià pot durar més de 15 dies i Salut demana "abaixar la vida social"
- TEMA:
- Coronavirus
El confinament perimetral de la comarca del Segrià, que afecta més de 200.000 persones, es podria allargar almenys 15 dies. Les autoritats criden a la responsabilitat de la ciutadania i demanen "abaixar la vida social". La mobilitat està restringida a la zona, però es pot travessar la comarca.
La consellera de Salut, Alba Vergés, assegura que "no és necessari parar-ho tot i aturar l'activitat econòmica" al Segrià, com sí que va passar en l'anterior confinament, però sí que ha remarcat que cal "abaixar la vida social". En una entrevista al programa "Preguntes freqüents", Vergés ha volgut posar en valor la importància de les mesures de distanciament i protecció personal, com l'ús de la mascareta i la higiene.
"Que una cosa no distregui de l'altra, quan parlem de mobilitat que no ens distregui del 'distància-mascareta-mans', que és el realment important."
De fet, tot i que el confinament és perimetral - és a dir que no es pot ni entrar ni sortir del Segrià -. Salut assegura que "la mobilitat important és la de dins" de la comarca.
Vergés assegura que la situació del Segrià és diferent de la del confinament de la conca d'Òdena perquè, llavors no sabien "què tenien davant" i ara "és perfectament conegut" i s'està actuant "des de fa dies".
Canvi en 24 hores
Alba Vergès ha explicat per què divendres a la tarda va negar que es plantegessin un confinament que l'endemà es va acabar aplicant. Assegura que en la compareixença del divendres ja s'estaven plantejant totes les possibilitats, confinament perimetral inclòs. Diu, però, que no ho podien anunciar perquè "fins que no estigués tancat no es podia dir".
La consellera argumenta que si s'hagués fet públic amb moltes hores d'antelació, s'hauria pogut produir una situació "d'èxode" i s'hauria incrementat encara més la mobilitat a la zona.
L'alcalde de Lleida. Miquel Pueyo, ha compartit al mateix "Preguntes freqüents" les crítiques pel poc temps que ha tingut la ciutat per preparar-se per al confinament. La consellera Vergés ha respost que l'objectiu era evitar un èxode de persones.
Controls i condicions del confinament
En el segon dia de confinament a la zona, els Mossos controlen les sortides i entrades per evitar tots aquells desplaçaments que no són imprescindibles. Hi ha 25 controls perquè ningú se salti el confinament. Per poder entrar i sortir per motius laborals es recomana portar la declaració d'autoresponsabilitat i a partir de dimarts, el certificat de l'empresa.
El confinament també ha limitat les trobades a un grup màxim de deu persones. Això ha fet que els veïns hagin hagut d'adaptar la seva agenda d'acord amb aquestes noves restriccions. Escapades a la platja, sopars amb grups d'amics, tot això ha quedat suspès o molt limitat. Una mesura que en especial també afecta els locals d'oci com ara restaurants, bars i discoteques.
8 brots, però preocupa la transmissió no controlada
A la regió sanitària de Lleida, hi ha actualment 8 focus actius: 1 a la Segarra i 7 al Segrià. A la ciutat de Lleida, n'hi ha en una residència, un alberg i un bloc d'habitatges. La resta s'han donat en empreses hortofructícoles.
En l'última setmana s'han detectat 550 contagis nous a la regió sanitària de Lleida, segons dades del Departament de Salut. Respecte ahir, s'han reportat 140 casos nous, repartits en diversos dies.
Salut està més preocupada per la transmissió no controlada del virus que pels focus, en què fins ara s'han pogut traçar els contactes.
De moment, els ingressats per covid-19 als hospitals de Lleida són 49 i hi ha 6 persones a l'UCI.
La situació dels temporers
Alguns rebrots de coronavirus de l'àrea de Lleida s'han relacionat amb els temporers que treballen al camp, alguns dels quals dormien a places i carrers. La Paeria fa dies que els té allotjats pràcticament a tots dins dels pavellons de la Fira de Lleida, amb serveis de dutxa i llit, mantenint distàncies i fent seguiment de la seva salut. El consistori nega que la majoria de contagis siguin de temporers i no vol que s'assenyali aquest col·lectiu.
L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha demanat al govern espanyol que assumeixi la seva responsabilitat en la problemàtica dels temporers que cada estiu arriben al Segrià i que aquest any, com hem vist, s'ha vist agreujada per la pandèmia. Entrevistat en el programa "Preguntes freqüents", Pueyo ha acusat el govern espanyol d'haver permès l'arribada de temporers de tot Espanya i fins i tot d'Europa durant el confinament, quan estava restringida la mobilitat.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Salut