El confinament de Barcelona s'allunya si se segueixen les recomanacions
- TEMA:
- Coronavirus
Administració i infectòlegs coincideixen que, de moment, el confinament perimetral de Barcelona queda lluny. El director de la Unitat de Seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, diu que no es plantegen el tancament de l'àrea metropolitana afectada i que, per ara, és millor limitar l'activitat i reduir la mobilitat a la zona.
En una entrevista a "El suplement", de Catalunya Ràdio, Mendioroz s'ha mostrat confiat amb la responsabilitat que en general -diu- tenen els ciutadans malgrat la sortida important que hi ha hagut aquest cap de setmana.
"És millor limitar l'activitat. Aquest cap de setmana hi ha hagut sortides importants des de l'àrea metropolitana de Barcelona, però crec que la majoria de la població és responsable."
El director de la Unitat de Seguiment creu que som "en una fase epidemiològica molt diferent de la del mes de març".
Mendioroz també ha explicat que Catalunya està fent nombroses proves PCR des de l'atenció primària. Contraresta així, els testimonis de les últimes setmanes de catalans que asseguren que no se'ls ha fet la prova i que des dels CAPs només se'ls ha recomanat mantenir-se aïllats.
"Estem testejant moltíssim. Hem fet un cribatge immens des dels centres d'atenció primària. Gairebé de cada 100 PCR fa unes setmanes teníem un 3% de positius perquè davant de qualsevol sospites fèiem una prova."
El coordinador de la unitat de resposta de Covid també ha donat a entendre que Catalunya ha tingut els rastrejadors necessaris ja que no en calen gaires si no han de tenir activitat. Segons Mendioroz, aquesta setmana s'arribarà al miler de persones per rastrejar i fer seguiment dels casos.
"El que s'està fent és escalar els recursos a mesura que avança l'epidèmia. No té massa sentit tenir un munt de rastrejadors si no tenen activitat, però sí tenir prevista la possibilitat d'anar-los incorporant."
Mitjà: "La situció no és extremadament greu"
Oriol Mitjà, infectòleg de l'Hospital Germans Trias i Pujol, fa un diagnòstic semblant. Al programa "Preguntes freqüents", de TV3, ha defensat que encara no ha arribat el moment de fer un confinament total immediat. Tot i això, considera necessari prendre mesures quirúrgiques de manera urgent per aturar l'augment de contagis.
Mitjà diu que "la situació epidemiològica no és extremadament greu".
"Hi ha uns quants focus on hi ha hagut bastanta transmissió i el nombre de casos ha superat el llindar de 100 per 100.000. I en aquests focus, s'hi han de fer mesures ràpides i contundents de microconfinaments. Al Segrià, Santa Coloma, al barri de Sants, a l'Hospitalet. I això s'ha de fer d'una forma molt clara."
Mitjà creu que ara hi ha una situació de descontrol i que el que necessita la gent és tenir instruccions clares, no simplement recomanacions. Creu, per exemple, que limitar de manera generalitzada les trobades de més de 10 persones o l'aforament en espais tancats seria una bona solució.
Aquestes opinions contrasten amb les que aquest dissabte donava el catedràtic del Departament d'Enginyeria i Informàtica de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, Àlex Arenas, que apuntava a un confinament de l'àrea de Barcelona, per fer "un tallafocs".
Platges plenes
De moment, les noves restriccions a Barcelona i a 12 municipis de l'àrea metropolitana inclouen la recomanació que tothom es quedi a casa, i es facin només les sortides necessàries.
Però per l'aspecte que oferien les platges en les últimes hores és clar que no tothom ha complert. A Barcelona, dissabte a la tarda es van haver de tancar la meitat de les platges per excés d'aforament. A la sorra, grups molt superiors a les 10 persones i en alguns casos sense mascareta. Tampoc s'ha respectat gaire la recomanació d'evitar els desplaçaments per carretera.
Als hospitals, estabilitat
Enmig del brot i les restriccions, els hospitals de Barcelona observen un canvi de tendència a l'alça pel que fa persones amb símptomes de coronavirus. La cap d'Epidemiologia de Vall d'Hebron, Magda Campins, ha explica a "El suplement" que, a diferència de l'últim mes i mig, aquesta setmana han tingut un increment significatiu de possibles positius.
"Hi ha una tendència clara aquesta darrera setmana a més afluència de pacients a urgències. La majoria són lleus. Se'ls fa la PCR, surt positiva, però no necessiten ingrés hospitalari. Se'ls deriva a casa amb aïllament."
Campins també ha explicat que la majoria d'aquestes persones són joves i tenen pronòstic lleu, que en molts casos no requereix ingrés hospitalari.
Malgrat aquest augment, l'epidemiòloga assegura que la situació als hospitals de Barcelona és estable i lluny de la situació d'estrès. Respecte a les recomanacions decretades fins ara per la Generalitat, Campins no té clar que siguin efectives per aturar l'avenç de la COVID.
"Tenim dubtes que sigui suficient. Tant de bo i així no haguem d'arribar a un confinament domiciliari."
També assegura que estan a punt per augmentar la capacitat dels centres sanitaris per acollir malalts si és necessari.
Les dades de Salut
El Departament de Salut ha comunicat aquest dissabte 1.226 nous casos de coronavirus a Catalunya respecte de les xifres de divendres. Els positius confirmats amb proves PCR han pujat en les últimes 24 hores fins als 867.
Destaquen els més de 300 nous positius diaris que es declaren a la ciutat de Barcelona els últims dies.
Ara mateix, hi ha 57 persones ingressades de gravetat a Catalunya, 6 més que la xifra d'ahir. Salut també ha notificat 3 noves defuncions per coronavirus, segons dades recollides per les funeràries.
Més preocupació pel brot del Segrià
Més enllà de Barcelona, el brot del Segrià i ara també la Noguera preocupa més els experts de dades. La investigadora Clara Prats, biofísica a la UPC, afirma que "el cas de Lleida serà més complicat de revertir que el de Barcelona o l'Hospitalet".
Prats ha explicat a "El suplement" que calen uns dies encara per saber com afectaran les restriccions d'aquesta setmana a l'expansió dels contagis.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus