El conflicte, des del Donbass: "Ara Zelenski sabrà com hem viscut els últims anys"

L'enviat especial de TV3 Manel Alías parla amb veïns de Donetsk i de poblacions en la línia fins al front

Actualitzat

Al Donbass, la regió que ja controlaven de forma parcial els rebels prorussos des del 2014, s'han intensificat els combats les últimes hores. A la línia de front hi ha Manel Alías, enviat especial de TV3, un dels pocs periodistes internacionals que han pogut accedir-hi.

Tot i que les tropes russes no s'hi han desplegat de forma massiva perquè aquest és un territori que ja controlen els milicians prorussos, aquesta és una de les regions més castigades des que Rússia va iniciar la invasió d'Ucraïna. A Donetsk les explosions dels obusos tornen a colpejar la població com ho van fer ara fa vuit anys.

 

L'any 2014, quan a Kíev triomfava la revolta del Maidan, al Donbass milicians prorussos prenien les armes. La lluita contra l'exèrcit ucraïnès va ser cruenta i els prorussos es van quedar amb la plaça.

El record dels obusos llançats per l'exercit ucraïnès el 2014 en resposta als atacs de les milícies prorusses encara és fresc en la memòria dels habitants de Donetsk. Han estat vuit anys esgotadors per als habitants del Donbass.

"Ja hi estem acostumats, als atacs des d'Ucraïna, sabem quan són des d'allà o des d'aquí", diu l'Svetlana.

Des de llavors, l'odi contra les autoritats de Kíev ha anat penetrant entre els habitants del Donbass. El ressentiment contra el govern ucraïnès és gran perquè creuen que el seu exèrcit ataca indiscriminadament.

Per això, veuen amb bons ulls la incursió militar russa a Ucraïna. L'única crítica que ara tenen contra el Kremlin és que Putin hagi trigat tant a rescatar-los i que no incorpori aquests territoris ja a Rússia.

"Molt bé. Ho esperàvem des de fa 8 anys. Salutacions a Zelenski. Que visqui com nosaltres. No tinc res contra el poble ucraïnès: la meva mare i la meva germana són a Ucraïna. I el meu pare hi és enterrat. No el puc anar a visitar. Molt malament", explica la Liudmila.

Avui la ciutat de Donetsk, amb tanta vida com havia tingut, ofereix un aspecte fantasmagòric. No s'hi veuen homes joves perquè han estat forçats a allistar-se i moltes persones han estat evacuades. I com espectres, només algunes dones i avis i àvies, la majoria indiferents ja al so dels bombardejos, caminen pels carrers.

 

Són els que no han volgut entrar en el pla d'evacuacions perquè tenen massa records que els lliguen a Donetsk:

"Els meus pares estan enterrats aquí, i jo em quedaré on vaig néixer. Jo i el meu marit tenim 73 anys. Per això no anirem enlloc", reflexiona la Nadiezhda.

Sortir ara de Donetsk no és senzill. Hi ha mobilització general i hi ha controls cotxe per cotxe per impedir que cap home que pugui ser útil al front abandoni la ciutat.

En les carreteres que porten cap al front hi ha nombrosos controls militars. També es veuen trinxeres per si calgués aturar algun vehicle de forma brusca.

 

A les poblacions més petites, igual que passa a Donetsk, tampoc es veuen gaires persones al carrer. A una localitat com Dokutxàievsk, amb unes 25.000 persones censades, són pocs els que no han optat per abandonar casa seva.

En el recorregut fins al front que ha fet el corresponsal de TV3, no s'ha trobat amb tropes russes. La nova envestida ordenada per Putin no s'ha centrat, per ara, en aquest territori que ja controlen els seus aliats.

 

I els soldats de Donetsk no sembla que estiguin avançant ràpid ni tampoc atacant amb tota la intensitat per guanyar metres en aquest front.

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut