El Congo allibera mig miler de reclusos perquè les presons estan saturades

La saturació a les presons de la República Democràtica del Congo és tan desesperant que les autoritats han alliberat presos, prop de mig miler, per reduir l'amuntegament, que arriba a ser mortal
Actualitzat
TEMA:
Àfrica

La saturació a les presons de la República Democràtica del Congo és tan desesperant que les autoritats han alliberat presos, prop de mig miler, per reduir l'amuntegament, que arriba a ser mortal. La precarietat s'ha agreujat amb les retallades vinculades a l'empitjorament de la situació econòmica al país africà.

Presos i activistes denuncien morts diàries al centre penitenciari de Makala (REUTERS/Justin Makangara)

Desnutrició, malalties i una inhumana falta d'espai. Makala, la principal presó de la capital de la República Democràtica del Congo, a Kinshasa, es va ser construir el 1957 per a 1.500 reclusos, i ara se n'hi amunteguen 15.000, deu vegades més.

Dormen a terra, fins i tot a les latrines, i mengen com a màxim una vegada al dia, si els funcionaris no es queden el menjar. Els que sobreviuen ho fan gràcies als queviures que els porten els familiars durant les visites. Les organitzacions en defensa dels presos denuncien que hi ha morts cada dia.

El ministre de Justícia, Constant Mutanba, justifica l'amuntegament pel creixement demogràfic:

"Aquesta presó es va construir inicialment per allotjar-hi 1.500 presoners, però quan Kinshasa tenia dos milions d'habitants. Avui, la capital té més o menys 15 milions d'habitants. Per tant, és natural que augmenti el nombre de presos.

Estem estudiant com reduir dràsticament l'amuntegament, reformar completament la presó i alhora construir-ne una de nova."

 

"L'avantsala de l'infern"

Les autoritats de la República Democràtica del Congo ja van alliberar l'any passat un grup de presos per "descongestionar" el centre penitenciari de Makala i enguany acaben de deixar en llibertat 420 presoners. Per al govern congolès és una manera d'afrontar la crisi d'amuntegament.

Aquesta vegada ha estat la reacció directa a les imatges que va publicar el periodista Stanis Bujahera després de passar ell mateix sis mesos empresonat. Complia condemna, fins al 19 de març, per haver vinculat el govern amb la mort del principal líder opositor, Chérubin Okende, oficialment per "difondre informacions falses".

Gairebé mig miler de presos han estat alliberats per descongestionar el centre penitenciari (REUTERS/Justin Makangara)

Bujakera, que treballa com a periodista per a mitjans internacionals com Reuters i Jeune Afrique, ha descrit la vida dins la presó com "l'avantsala de l'infern" i ha difós imatges molt colpidores enregistrades amb el seu telèfon mòbil, on es veuen presoners demacrats dormint a terra, als passadissos, a les latrines, completament abarrotats. Fins i tot es pot veure un reclús bevent aigua directament d'una lleixa, al costat d'un pou.

Empresonats sense judici

Els reclusos alliberats estaven a Makala en presó preventiva, com la gran majoria dels reclusos al centre, que mai han estat jutjats. En Jean Tshibangu fa gairebé dues dècades que malviu a Makala:

"No he tingut cap judici. Porto 17 anys a la presó de Makala. He crescut aquí. Mai m'he beneficiat de cap mesura de gràcia. Aquí la gent pateix. Mengem molt malament."      

En Jean Tshibangu ha crescut a la presó i no ha estat jutjat (REUTERS/Justin Makangara)

En Jean va pagar un milió de francs congolesos, gairebé 320 euros, perquè la justícia fes via, però n'hi va haver prou. Segons organitzacions que treballen al terreny, el sistema judicial congolès perjudica els més pobres, que poden estar mesos i anys a les presons superpoblades per petits delictes o simplement com a sospitosos de casos no jutjats, si no paguen, com és el cas d'en Jeff:

"He estat detingut un any aquí, sense judici. Les condicions són molt difícils. Cada dia moren presoners. No us podeu imaginar com pateix la gent aquí dins. Els presos mengen molt malament i sovint els funcionaris se'ls queden la ració."

La situació s'ha agreujat amb les retallades en serveis que ha seguit Kinshasa per complir els plans de sanejament econòmic imposats per les institucions internacionals.

El govern congolès rebutja la credibilitat de les imatges i assegura que són antigues i ja no reflecteixen la situació actual, tot i que l'any passat va admetre la mort de 300 presos. L'activista Emmanuel Cole assegura que els presos van morir per amuntegament, asfixia i falta d'atenció mèdica.

Els presos de Makala denuncien que els funcionaris sovint es queden el menjar dels reclusos (REUTERS/Justin Makangara)

Fràgil alto el foc

La situació de la República Democràtica del Congo també és complicada i inestable. Angola ha anunciat un alto el foc en el conflicte que mantenen el grup rebel M23, vinculat a Ruanda, i l'exèrcit de l'RDC, que lluiten a l'est del país.

El conflicte ha provocat que 1,6 milions de persones hagin hagut d'abandonar casa seva i s'hagin hagut d'instal·lar en camps de refugiats massificats.

 

ARXIVAT A:
Àfrica Presons
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut