Madrid

El Congrés allarga la vida de les centrals nuclears més enllà dels 40 anys

La vida útil de les centrals nuclears s'allarga. El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimarts una esmena que permet que les centrals nuclears puguin continuar operant després dels 40 anys. La pròrroga haurà de tenir en compte les decisions del Consell de Seguretat Nuclear i l'evolució de la demanda i la tecnologia. En el text final desapareix la menció directa als 40 anys. L'aprovació coincideix amb la protesta que un grup d'activistes de Greenpeace ha portat a terme a la central de Cofrents, al País Valencià.

Actualitzat
Per 334 vots a favor, 10 en contra i cap abstenció, el Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimarts l'esmena corresponent a l'article 79 de la llei d'economia sostenible. Una esmena que permet que les centrals nuclears espanyoles puguin continuar operant més enllà dels 40 anys en el cas que ho sol·licitin. Això sí, sempre que el Consell de Seguretat Nuclear hi doni el vistiplau i es faci sota la seva supervisió.

Es tracta d'una esmena dels grups parlamentaris de CiU i el PNB a la qual s'han sumat, finalment, el PSOE i el PP. Amb la nova normativa, desapareix la part del text que deia que es "mantenia" el calendari de la vida de les centrals "tenint en compte el termini de 40 anys per al qual havien estat dissenyades". Aquesta menció introduïda pel PSOE ha quedat substituïda per un nou text en què s'assegura que l'executiu espanyol "determinarà" el nivell de participació de les nuclears en el panorama energètic estatal d'acord amb "el calendari d'operació de les centrals existents" però també tenint en compte "les renovacions, un cop sol·licitades pels titulars de les centrals, en el marc de la legislació vigent que correspongui en cada cas".

Abans de decidir allargar la vida de les nuclears també s'hauran de tenir en compte altres factors, com "les decisions del Consell de Seguretat Nuclear sobre els requisits de seguretat nuclear i protecció radiològica". També s'estudiarà l'evolució de la demanda, el desenvolupament de noves tecnologies, la seguretat del subministrament elèctric, els costos de la generació d'electricitat i les emissions de gasos d'efecte hivernacle en el marc establert per la normativa europea vigent.

L'esmena no ha estat exempta de diferències i polèmiques. L'esquerra minoritària ha acusat el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, de canviar la política nuclear governamental, acusació que ha negat. A més, els grups parlamentaris també han diferit al llarg del dia sobre l'aplicació de l'esmena. Sobretot pel que fa a la central nuclear de Garoña, a Burgos, que està previst que tanqui d'aquí a dos anys. Si bé el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha interpretat que aquesta ampliació inclou la central burgalesa, el portaveu del PNB, Josu Erkoreka, considera que Garoña està "expressament exclosa".  

Protesta de Greenpeace a la central nuclear de Cofrents

El tràmit al Congrés ha coincidit amb una protesta que activistes de Greenpeace han protagonitzat en una de les centrals espanyoles, la valenciana de Cofrents. Una vintena de membres de l'organització hi han irromput per demostrar-ne la falta de seguretat i n'han exigit el tancament.


NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut