El Congrés aprova reconèixer Edmundo González com a president "legítim" de Veneçuela
- TEMA:
- Veneçuela
El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimecres una proposició no de llei perquè es reconegui Edmundo González com el guanyador "legítim" de les eleccions presidencials a Veneçuela.
Proposada pel PP, han votat també a favor Vox, UPN, Coalició Canària i el PNB, i en contra el PSOE, Sumar i ERC, mentre Junts no ha assistit a la sessió i José Luis Ábalos s'ha abstingut.
En total, doncs, 177 vots a favor i 164 en contra, una nova derrota parlamentària del govern de Pedro Sánchez, que ha acceptat que González vingui a Espanya, però no el vol reconèixer com a guanyador.
A la sessió no hi ha assistit González, però sí un altre opositor veneçolà, l'exalcalde de Caracas Antonio Ledezma, que ha estat molt aplaudit per molts diputats després de la votació.
El vot del PNB, decisiu
La decisió del PNB, que en el debat d'aquest dimarts va argumentar que no votar a favor suposaria una victòria per a Nicolás Maduro, ha estat decisiva per a aquesta derrota del PSOE.
És una proposició motivada per "la reiterada negativa" de les autoritats de Veneçuela a publicar les actes de les eleccions del 28 de juliol, que tant Maduro com González afirmen que van guanyar.
El text aprovat insta el govern espanyol a reconèixer oficialment González com a guanyador, i a liderar aquest reconeixement en les institucions europees i també internacionals.
Trencar relacions amb Espanya?
Després de la votació, el president de l'Assemblea Nacional de Veneçuela, Jorge Rodríguez, ha demanat aquest dimecres als diputats que aprovin una resolució per tallar relacions diplomàtiques i comercials amb Espanya. Rodríguez ha estat així de contundent:
"Que se'n vagin d'aquí tots els representants de la delegació del Govern del Regne d'Espanya i tots els consolats i tots els cònsols [...] Aquest és l'atropellament més brutal del regne d'Espanya contra Veneçuela des dels temps en què lluitem per la nostra independència."
En aquest sentit, ha assegurat que la decisió d'aquest dimecres "és equivalent a una declaració de guerra" contra el poble de Veneçuela i contra el govern del president Nicolás Maduro. "I si no respecten, quina necessitat tenim nosaltres de tenir relacions diplomàtiques?", s'ha preguntat.
Durant el seu llarg discurs davant l'Assemblea, Rodríguez ha assegurat que Espanya torna a incórrer "en el mateix error" i en "la mateixa estupidesa" que el 2019 quan va reconèixer l'opositor Juan Guaidó com a president encarregat del país.
Alhora, ha criticat que Espanya sigui "un refugi de feixistes" i de "colpistes":
"La Constitució espanyola, una Constitució negociada amb el franquisme, omple d'elements que preserven un dels règims més assassins, més brutals, més feixistes que hagi conegut la història de la humanitat."
Cautela amb el cas de Guaidó com a referència
La presa de possessió del president de Veneçuela no serà fins al 10 de gener, el govern de Pedro Sánchez argumenta que això dona marge de temps per negociar amb el govern de Maduro, i que per això no farà cas al Congrés i no reconeixerà González oficialment.
En aquest sentit, afirma que prefereix actuar en coordinació amb els estats membres de la Unió Europea, cosa que diu que dona més força de cara a la mediació que pugui exercir internacionalment.
La UE s'ha negat a reconèixer tant la victòria de Nicolás Maduro com la d'Edmundo González, i exigeix la publicació de totes les actes electorals per poder verificar quins han estat els resultats autèntics.
La cautela europea s'interpreta com un esforç per evitar que es repeteixi amb González el que va passar el 2019 amb l'opositor Juan Guaidó, president del parlament que es va autoproclamar president del país.
Llavors molts països van acabar reconeixent-lo com a president legítim, però no va aconseguir imposar la seva autoritat a Veneçuela i el règim de Maduro va recuperar el control de tot el país.
Es va refugiar a l'ambaixada espanyola
El conflicte actual va començar després de les eleccions presidencials, quan l'oposició va publicar a internet moltes actes del recompte, i la fiscalia va emetre una ordre de detenció contra González, acusant-lo de conspiració i falsificació.
El candidat opositor va passar llavors a la clandestinitat i va acabar refugiant-se a l'ambaixada d'Espanya a Caracas, on va demanar asil polític, i el govern espanyol va accedir a la petició.
El règim de Maduro va deixar-lo sortir del país, i González va arribar finalment a Espanya el diumenge en un avió de l'exèrcit espanyol que va fer escala a les Açores.
Els tràmits per concedir-li asil acaben de començar, i el govern espanyol ja ha dit que la petició es resoldrà favorablement "pel compromís d'Espanya amb els drets polítics dels veneçolans".
- ARXIVAT A:
- Veneçuela Congrés dels Diputats PP PSOE