El Congrés autoritza la pròrroga de l'estat d'alarma fins a l'11 d'abril

La mesura s'ha aprovat amb 321 vots favorables i 28 abstencions
Actualitzat
TEMA:
Estat d'alarma

El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimecres a la nit la pròrroga de quinze dies més de l'estat d'alarma per combatre el coronavirus, fins a l'11 d'abril, tal com havia sol·licitat el govern espanyol.

La pròrroga ha tirat endavant amb 321 vots a favor i 28 abstencions. A banda del PSOE i Unides Podem, la mesura ha comptat amb el suport de PP, Cs, Vox, PNB, Més País, Compromís, Coalició Canària, Nova Canària, Terol Existeix, el Partit Regionalista de Cantàbria, UPN i Fòrum Astúries. En canvi, JxCat, ERC, EH Bildu i la CUP s'han abstingut perquè reclamen un confinament total del país.

En un ple que ha acabat gairebé a les dues de la matinada i on només han assistit 43 diputats, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha subratllat que totes les mesures del govern busquen reforçar el sistema sanitari i avançar-se a possibles amenaces sanitàries futures.

 

Sánchez també ha assegurat que les mesures implementades per l'executiu pretenen mitigar les conseqüències econòmiques i impulsar una recuperació "en el menor temps possible". En aquest sentit, ha defensat mantenir algunes activitats per permetre anar als supermercats o subministrar a les farmàcies.

En canvi, l'oposició ha criticat que les mesures de l'executiu espanyol han arribat "tard" i són "insuficients". Algunes formacions han reclamat la restricció de les activitats no essencials i, fins i tot, el "tancament total" per frenar la pandèmia.        

 

Pedro Sánchez, durant la seva intervenció al Congrés (EFE / Mariscal)

 

"No és fàcil"

El cap de l'executiu ha indicat que "no és fàcil" prorrogar l'estat d'alarma, però que l'aïllament social és "l'única opció eficaç contra el virus". Tot i reconèixer que és "molt difícil" i "delicat" l'equilibri en el manteniment de l'activitat i el confinament, ha defensat que cal guanyar la Covid-19, "sense deixar ningú enrere".

Des d'Unides Podem, Pablo Echenique ha donat suport a les mesures del govern i ha demanat més avenços en matèria de lloguer. Echenique ha dit que és "urgent" una suspensió en el pagament de rendes per part dels afectats i ha apostat per estendre la moratòria hipotecària a locals i oficines de pimes i autònoms.

 

Casado: "Les mesures arriben tard"

El líder del PP, Pablo Casado, ha criticat que les mesures del govern "arriben tard i són insuficients", tot i que ha defensat que ara toca tancar files amb l'executiu:

"La crisi econòmica ha arribat i és molt profunda."

Casado també ha demanat una injecció de 200.000 milions de liquiditat a pimes i autònoms, un col·lectiu pel qual demana ajornar impostos i exempcions de quotes. El cap de l'oposició també ha reclamat agilitzar els expedients dels ERTOs.

 

El líder del PP, Pablo Casado, aquest dimecres al Congrés dels Diputats (EFE / Mariscal)

 

El líder de Vox, Santiago Abascal, ha donat suport a la pròrroga de l'estat d'alarma, però ha exigit a Sánchez que cessi immediatament el vicepresident Pablo Iglesias i que apliqui l'article 155 a Catalunya per destituir Quim Torra com a president de la Generalitat.

Abascal també ha demanat apartar del càrrec el director del Centre d'Emergències, Pedro Simón, i ha acusat l'executiu d'haver mentit i utilitzat la tragèdia.

 

La cupaire Mireia Vehí i el republicà Gabriel Rufián, aquest dimecres al Congrés (EFE / Mariscal)

 

Per la seva banda, el portaveu parlamentari d'Esquerra, Gabriel Rufián, ha retret unes mesures que ha definit de "tardanes i laxes" i ha alertat que "o s'atura el país o ens quedem sense país":

"Cal parar i fer-ho com més aviat millor, per tenir alguna activitat demà."

Rufián ha dit a Sánchez que la ciutadania "perdonarà l'excés de prudència, però mai perdonarà mostres d'inconsciència".

L'executiu espanyol va decretar l'estat d'alarma el dissabte 14 de març, l'endemà d'haver-lo anunciat i després d'un Consell de Ministres maratonià. Per implantar-lo els primers quinze dies n'hi havia prou amb l'aprovació del govern, però per a la pròrroga calia l'autorització del Congrés dels Diputats.

ARXIVAT A:
Estat d'alarma Coronavirus Pedro Sánchez
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut