El Congrés declara nul·la la condemna a mort a Companys
La nul·litat, que no té efectes jurídics, ha tirat endavant gràcies als vots de PSOE, Units Podem i PDeCAT, mentre que Cs s'ha abstingut i PP i ERC hi han votat en contra
El Congrés dels Diputats ha declarat nul·la la sentència per la qual va ser executat el president de la Generalitat Lluís Companys el 15 d'octubre de 1940. La iniciativa, presentada pel PSOE, ha tirat endavant amb el suport d'Units Podem i el PDeCat i l'abstenció de Ciutadans, mentre que el PP i ERC hi han votat en contra.
El text aprovat declara "il·legítimes, radicalment nul·les i injustes" les sentències franquistes contra Companys del 1939 i el 1940, l'última de les quals va suposar la seva condemna a mort. La iniciativa subratlla que són sentències amb una "manca absoluta d'eficàcia i validesa".
♦ El Parlament aprova per unanimitat declarar il·legals els judicis franquistes
El diputat d'ERC Joan Tardà ha reclamat la reforma de la llei de memòria històrica. Tardà ha retret als socialistes que no donessin suport al seu moment a les múltiples iniciatives presentades per declarar aquesta nul·litat amb un canvi legal i no només amb una proposició com aquesta.
A més dels republicans, el PP també ha votat en contra de la proposta, tot i que per raons molt diferents. La diputada popular Alícia Sánchez Camacho ha criticat que es debati sobre aquest assumpte en un moment en què a Catalunya "es vulneren els drets dels diputats, la Constitució i l'Estatut". També ha assegurat que, per ella i molts catalans, Companys "no és un símbol" i "no va ser el president de tots els catalans".
♦ Uns vàndals destrossen a cops de mall l'estàtua de Companys del Tarròs
A la declaració de nul·litat de Companys, s'hi suma una esmena transaccional signada amb Units Podem que reconeix l'"honorabilitat de totes les víctimes de la repressió franquista" com a "acte de reparació del dolor que van patir" i com a "restitució de la seva memòria". A més, el reitera la il·legitimitat del Tribunal de Repressió de la Maçoneria i el Comunisme, el Tribunal d'Ordre Públic, els Tribunals de Repressió i els consells de guerra del franquisme, així com les condemnes i sancions que van dictar.
Malgrat la decisió del Congrés, aquesta nul·litat no té efectes jurídics.