Un pacient, intervingut en un quiròfan
Un pacient, intervingut en un quiròfan
Barcelona

El Consell de Garanties considera inconstitucionals alguns punts del decret sanitari de Rajoy

El Consell de Garanties Estatutàries afirma que diversos aspectes del decret de mesures urgents sobre sanitat impulsat pel govern espanyol són contraris a la Constitució i, a més, vulneren competències de la Generalitat. El govern català podria presentar un recurs al Tribunal Constitucional per invasió de competències.

RedaccióActualitzat
El Consell de Garanties Estatutàries considera que almenys una desena d'aspectes del decret llei de mesures urgents sobre sanitat aprovat pel govern de Mariano Rajoy són contraris a la Constitució i, a més, envaeixen competències de la Generalitat. Són les conclusions del dictamen emès pel Consell a petició de PSC, Iniciativa i Esquerra Republicana.

El Consell creu que el decret és contrari als articles 14 i 43 de la Constitució Espanyola, és a dir, els articles sobre la igualtat dels ciutadans davant la llei i el dret a la protecció de la salut. També vulneraria dos articles de l'Estatut de Catalunya. El text, a més, inclou un vot particular d'un magistrat, que considera que restringir l'atenció sanitària als immigrants vulnera un altre article de la Carta Magna.

El dictamen també afirma que sis articles i dues disposicions addicionals del Reial Decret envaeixen competències de la Generalitat, per exemple, pel que fa a les funcions de reconeixement i control de la condició d'assegurat i beneficiari del sistema de salut públic.

El PSC, un dels partits que va fer la petició al Consell, ja ha avançat que demanarà a la Generalitat que no apliqui aquest decret i que el Parlament presenti un recurs d'inconstitucionalitat. El portaveu dels socialistes catalans, Jaume Collboni, espera "que el govern de Convergència en coherència amb allò que ha dit en aspectes de salut donin suport al recurs d'inconstitucionalitat". Els motius no han de ser només per invació de competències, sinó també per la vulneració dels "drets socials dels ciutadans, en aquest cas del principi d'universalitat de salut pública", ha afegit Collboni. Iniciativa també se suma a aquesta petició.

Des de CiU, el portaveu al Parlament, Jordi Turull, ha dit estar segur que "el govern, tal com ha anunciat, actuarà en conseqüència. Nosaltres l'animen perquè presenti un recurs davant del Tribunal Constitucional perquè, davant del que és una invasió competencial, nosaltres no ens podem, no ens volem quedar, com havia passat en una altra època amb el govern anterior, mirant-nos-ho des de la resignació o la contemplació."


Anar al contingut