2,5 milions de persones vulnerables i de risc, vacunades de Covid al març, segons Sanitat
- TEMA:
- Coronavirus
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, confirma que Espanya començarà a vacunar al gener els col·lectius més vulnerables i de risc, que seran dos milions i mig de persones a tot l'Estat i que estarien immunitzades al març.
El Consell de Ministres ha donat llum verda al pla de vacunació contra la Covid-19 després que, diumenge, Pedro Sánchez expliqués que serà un pla comú per a totes les comunitats i que s'habilitaran 13.000 punts de vacunació a tot el territori.
En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Illa ha explicat que la vacuna de la Covid serà la quinzena del calendari oficial de l'Estat. Serà gratuïta i voluntària, i s'administrarà pel sistema públic de salut, amb les mateixes mesures de seguretat que amb la resta de vacunes.
Hi haurà tres etapes de distribució de la vacuna. La primera, entre gener i març, amb poques dosis; la segona, entre març i juny, i una tercera, a partir del juny.
Priorització basada en principis ètics per protegir els més vulnerables
S'han fixat 18 grups prioritaris, en funció de quatre criteris de risc decidits a partir de paràmetres científics, ètics, legals i econòmics: el risc de morbiditat greu (és a dir, la quantitat per persones que poden desenvolupar la malaltia de forma greu) o mortalitat; d'exposició a la malaltia, d'impacte socioeconòmic i de transmissió de la malaltia.
Així, els primers col·lectius a rebre la vacuna seran residents i personal sociosanitari de les residències de persones grans; després, la resta del personal sanitari i grans dependents.
Illa també ha explicat que Espanya rebrà 140 milions de dosis: "Com que aquesta xifra supera la de la població, farem un esforç de solidaritat per facilitar-les a països de fora d'Europa."
"Estem preparats logísticament però algunes d'aquestes vacunes tenen condicions especials de fred i es resoldran."
El ministre ha destacat que la vacuna serà segura i que es posarà en marxa un pla especial de farmavigilància "per anar veient-ne l'efectivitat i la resposta".
El pla de vacunació és el resultat de l'acord amb un grup d'experts de diferents disciplines al qual participaran també les comunitats autònomes i representants del Consell Interterritorial i del camp de la bioètica.
Text íntegre del pla de vacunació:
La vacuna a Catalunya
La consellera de Salut, Alba Vergés, va anunciar dilluns en la seva compareixença que s'han comprat 10 milions de xeringues per satisfer les necessitats del pla de vacunació. Josep Maria Argimon, secretari de Salut Pública, anticipava el mateix dia que els primers vacunats haurien de generar la immunitat pels volts del març del 2021.
Argimon va sostenir que la primera que arribaria seria la de la farmacèutiza Pfizer. Dels 50 milions de dosis que aquesta empresa assegura que ja ha produït, la meitat aniria destinada a Europa, el 10% de les quals a Espanya. És basant-se en aquests números que Salut calcula que a Catalunya n'hi corresponen 350.000 dosis.
Però fonts del Ministeri de Sanitat a les quals va tenir accés TV3 es van mostrar sorpreses per l'anunci d'Argimon. Segons les mateixes fonts, la xifra encara no és definitiva i el que s'ha fet és un exercici de càlcul tècnic.
Asseguren que els criteris de distribució entre comunitats autònomes es decidiran segons el nombre total de població i el nombre de població vulnerable.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Covid-19 Vacunes