El 155 de Rajoy proposa destituir Puigdemont i tot el govern, i eleccions abans de sis mesos
- TEMA:
- Referèndum 1-O
El Consell de Ministres ha donat llum verda a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya, una aplicació que el Partit Popular ha pactat amb el PSOE i Ciutadans.
La principal mesura que preveu és el cessament del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i de tot el seu govern, i la convocatòria d'eleccions a Catalunya abans de sis mesos. Rajoy, però, ha remarcat que la seva intenció és que els comicis es facin com més aviat millor:
"La meva voluntat és convocar eleccions tan aviat com es recuperi la normalitat institucional. Demanarem al Senat que s'autoritzi el govern perquè es pugui cessar el president, el vicepresident i els consellers de la Generalitat."
El president espanyol ha explicat que el govern de Catalunya continuarà funcionant com a administració i que actuarà sota les directrius dels responsables ministerials corresponents.
La dissolució del Parlament, en mans del govern espanyol
Pel que fa al Parlament, la facultat de dissoldre'l passarà a mans del govern espanyol. Segons Rajoy, el Parlament exercirà la competència que té encomanada, però:
- No podrà proposar candidat a la presidència de la Generalitat.
- No podrà convocar el debat d'investidura
- Les facultats de control dependran de l'organ que designi el Senat
- No podrà adoptar iniciatives contràries a la Constitució ni a l'Estatut d'Automia. En aquest sentit, el govern espanyol tindrà 30 dies de dret veto per bloquejar decisions preses.
Rajoy ha assegurat de manera categòrica que això "no suposa la suspensió de l'autonomia de Catalunya".
"No se suspèn ni l'autonomia ni l'autogovern de Catalunya. Se cessen les persones que han posat aquest autogovern fora del govern, de la llei i de l'Estatut."
Al final de la seva intervenció, Mariano Rajoy ha enviat un missatge "de tranquil·litat" a tots els espanyols, però "especialment", ha dit, als catalans:
"El moment és difícil, però el superarem tots junts, com altres vegades hem fet al llarg de la nostra història, que, per cert, és d'uns quants segles. Això s'arreglarà sense més danys per a ningú. Treballarem per la normalitat i la concòrdia, i perquè tots els catalans, independentment del que pensin, es tornin a sentir implicats en un projecte que es diu Espanya."
Responent a preguntes dels periodistes, Mariano Rajoy ha dit que els nous gestors també assumiran el control dels mitjans de comunicació públics de Catalunya:
"Als mitjans de comunicació públics, les responsabilitats que ara tenia el govern de la Generalitat, passaran a tenir-les els nous gestors."
Els quatre objectius del 155
El cap de l'executiu espanyol ha detallat quins són els objectius que persegueix l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola:
Primer: "Tornar a la legalitat"
Segon: "Recuperar la normalitat i la convivència"
Tercer: "Continuar amb la recuperació econòmica"
Quart: "Celebrar eleccions en situació de normalitat"
Seguidament, Rajoy ha explicat els riscos per a l'economia de la independència. Per ell, "Catalunya abandonaria la Unió Europea". Per això assegura que "es produiria una inflació descontrolada i es provocaria una caiguda d'entre el 25 i el 30% del PIB".
Rajoy: "No era la nostra voluntat"
El president del govern espanyol ha començat la seva compareixença per donar els detalls del 155 explicant com s'ha arribat a aquesta situació. Per ell, es tracta d'"un procés unilateral, contrari a la llei i que ha buscat l'enfrontament".
Rajoy ha recordat que es va fer l'aprovació de la llei del referèndum al Parlament de manera "antidemocràtica", ha dit, i ha afegit que, malgrat els requeriments perquè "rectifiqués", la Generalitat "no ha respost perquè no ha volgut".
"No ho afirmaré categòricament, però tinc la convicció que alguns volien arribar a aquesta situació. Les coses no es podien fer pitjor, fins i tot per als seus propis interessos."
Sobre el diàleg, Rajoy ha assegurat que s'ha intentat "imposar" al govern espanyol i ha recordat les invitacions per acudir al Congrés i als grups de treball per parlar del finançament.
"Ni tan sols el diàleg de què tant es parlava es va practicar amb els diputats del Parlament de Catalunya que volien expressar el seu desacord. El diàleg fora de la llei és profundament antidemocràtic."
Per tot plegat, ha assegurat, "hem d'aplicar el 155, malgrat que no era la nostra voluntat ni la nostra intenció".
"Ho fem perquè cap govern de cap país democràtic pot acceptar que s'ignori, es violi i es canviï la llei imposant els seus criteris."
Una escenografia poc habitual
La reunió del Consell de Ministres, que ha durat poc més de dues hores i s'ha fet un dissabte al matí, amb caràcter extraordinari, l'ha presidit el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que ha comparegut en roda de premsa per explicar les mesures que s'ha decidit adoptar.
És una compareixença davant dels mitjans gens habitual, amb tots els seus ministres presents a la sala per mostrar-li el seu suport.
Quatre motius: legalitat, neutralitat, serveis públics i drets
Abans del Consell de Ministres per aprovar les mesures, el govern espanyol ha fet pública l'exposició de motius que, segons l'executiu, justifiquen l'aplicació del 155. Hi ha quatre objectius: restablir la legalitat, garantir la neutralitat de les institucions, preservar els serveis públics i la recuperació econòmica, i defensar els drets de tots els catalans.
El text diu, en referència a la resposta de Puigdemont al requeriment de La Moncloa:
"Posa de manifest una deliberada voluntat de persistir en la secessió d'Espanya i atempta de manera flagrant contra la sobirania nacional del poble espanyol i la integritat territorial de l'Estat, que són pilars bàsics de la Constitució espanyola."
L'executiu de Mariano Rajoy també argumenta que la Generalitat ha desobeït les obligacions que imposa la llei i ha atemptat greument contra l'interès general d'Espanya.
El text també assegura que a Catalunya s'ha deteriorat la convivència i destaca el canvi de seus socials d'empreses i les conseqüències econòmiques del moment actual.
El govern espanyol assegura que no es restringiran llibertats.
Aquest és el text de l'acord del Consell de Ministres sobre l'aplicació del 155:
ACM 17-10-21 02A9-20174201 (1) by Moderador Noticies Web on Scribd
El Senat ha d'aprovar-ho per majoria absoluta
Immediatament després que el president Rajoy hagi explicar les mesures, el Senat ha reunit la seva mesa per admetre-les a tràmit. De fet, ja s'ha convocat un ple extraordinari, i l'aplicació del 155, que requereix majoria absoluta, es podrà aprovar sense problemes, perquè el PP té majoria a la cambra alta i, a més, compta amb el suport del PSOE i Ciutadans. Divendres vinent, l'aplicació del 155 podria quedar aprovada definitivament.
- ARXIVAT A:
- Referèndum 1-O