El Consell d'Estat avala per unanimitat el recurs contra la resolució independentista i la qualifica de "declarada insubmissió a l'Estat"
L'endemà d'haver-se aprovat al Parlament la resolució de "desconnexió" amb l'Estat, el Consell d'Estat ha donat llum verda per unanimitat al govern espanyol per portar la resolució al Tribunal Constitucional. Considera que "existeixen fonaments jurídics suficients" per impugnar-la ja que, segons conclou:
"Aquesta resolució implica la vulneració evident del nucli essencial de la Constitució espanyola i la seva declarada insubmissió a les institucions de l'Estat".
En el dictamen preceptiu que ha elaborat, el Consell d'Estat afegeix que la declaració independentista nega l'"ordre constitucional vigent en el seu conjunt". Així, conclou que la impugnació davant del Constitucional "correspondria que es dirigís contra la resolució en el seu conjunt" i no "contra punts concrets ", ja que "tots aquests tenen una clara interdependència i responen a uns mateixos criteris informadors".
A petició del govern espanyol, aquest òrgan consultiu ha dictaminat d'urgència, i, tal com es preveia, en contra de la resolució de la cambra catalana. Ara el document l'analitzarà la Comissió de Secretaris d'Estat i de Subsecretaris, que presideix la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría.
El Consell d'Estat és el màxim òrgan consultiu del govern espanyol i està presidit per l'exministre de Sanitat del primer govern de José María Aznar, José Manuel Romay Beccaría. La Comissió Permanent està formada per vuit membres i presidida per l'exministre de Justícia i jurista nascut a Lleida, Landelino Lavilla. Alguns dels seus membres són el "pare" de la Constitució Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón, l'expresident del TC Miguel Rodríguez-Piñero, el magistrat del Tribunal Suprem Fernando Ledesma i l'exvicepresidenta del govern espanyol María Teresa Fernández de la Vega.
Mariano Rajoy ha convocat per aquest dimecres mateix un Consell de Ministres extraordinari, que presentarà recurs al TC, amb l'objectiu que la resolució quedi suspesa. Aquest dimarts, el rei rep Rajoy al Palau de la Zarzuela. El cap de l'executiu espanyol també té previst entrevistar-se amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, a La Moncloa, per analitzar la situació de Catalunya i buscar accions consensuades. Rajoy ja va dir que l'Estat posarà tots els mitjans per evitar que la resolució tingui cap conseqüència, i Sánchez, que la iniciativa del Parlament és un desafiament a l'ordre constitucional.
La resolució es va aprovar aquest dilluns amb els 72 vots de Junts pel Sí i la CUP. D'aquesta manera, el Parlament inicia aquest procés sense perspectives de tenir president, ja que tot apunta que la CUP no votarà avui a favor de la investidura d'Artur Mas.