Pancarta contra la corrupció en una manifestació.
La corrupció institucional indigna la societat.
Estrasburg

El Consell d'Europa alerta que la corrupció a Espanya mina la credibilitat de les seves institucions

El Consell d'Europa alerta sobre la politització del Consell General del Poder Judicial d'Espanya i de la falta d'autonomia de la fiscalia. Ho denuncia en un informe en què també apunta que el nivell de corrupció a l'estat espanyol mina la credibilitat de les seves institucions.

RedaccióActualitzat

Un informe del Consell d'Europa mostra la seva preocupació pels nivells de corrupció a l'estat espanyol. Concretament, aquesta organització critica la politització del sistema judicial, especialment del Consell General del Poder Judicial i de la fiscalia. La corrupció, segons apunta l'informe, mina la credibilitat de les institucions espanyoles i, per tant, l'estudi recomana un codi de conducta parlamentària i l'enfortiment de la independència de jutges i fiscals.

L'informe fet públic aquest dimecres pel Grup d'Estats contra la Corrupció (Greco) del Consell d'Europa constata que Espanya "ha estat l'escenari de nombrosos casos de corrupció protagonitzats per responsables polítics de primer ordre, alts funcionaris o empresaris". El text recorda que la crisi econòmica "ha accentuat la desil·lusió i la desconfiança dels ciutadans" i que això fa que "la quota de confiança en la classe política i els partits sigui en aquests moments baixíssima".

En relació amb el Consell General del Poder Judicial, l'informe del Consell d'Europa assenyala que la principal preocupació és l'aparença que els interessos de partit puguin penetrar en la presa de decisions en processos judicials. Indica que això s'agreuja tenint en compte que els casos de corrupció s'estan incrementant. L'estudi demana una revisió de la llei que regula el CGPJ.

Aquest text també reclama més autonomia per al Ministeri Fiscal. No li agrada que per finançar-se depengui del Ministeri de Justícia, ni tampoc que el govern de torn pugui demanar explicacions de la fiscalia per casos concrets.

Anar al contingut