Quim Torra i Carles Puigdemont en el Teatre Reial Flamenc, a Brussel·les, on s'ha presentat el Consell per la República (ACN)
Quim Torra i Carles Puigdemont en el Teatre Reial Flamenc, a Brussel·les, on s'ha presentat el Consell per la República (ACN)
Brusssel·les

El Consell per la República es presenta per "internacionalitzar la qüestió catalana"

Carles Puigdemont fa una crida a la unitat de l'independentisme per no perdre l'"autoritat moral"

RedaccióActualitzat

Aquest dissabte s'ha presentat a Brussel·les el Consell per la República, una entitat privada que té com a objectiu "internacionalitzar la qüestió catalana". N'han quedat definits l'estructura, el reglament i el calendari fundacional.

La presentació s'ha fet al Teatre Reial Flamenc de la capital belga, amb un acte encapçalat per Carles Puigdemont en què han intervingut, a més, el president Quim Torra i els exconsellers Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig.

L'acte ha acabat amb la intervenció de Puigdemont, que s'ha refermat en la necessitat d'aconseguir la unitat que, diu, reclama la gent.

"Hi ha un clam d'unitat que recorre Catalunya, i l'hauríem d'escoltar. Altrament, si no ho fem, difícilment tindrem, des de la política, prou autoritat per dir-vos què s'ha de fer: la manera com ens hauríem de manifestar i com hauríem d'actuar. I si això arribés a passar, si perdéssim aquesta autoritat moral, perdríem tot el que hem aconseguit fins avui, que és moltíssim."

 

Intervenció de l'expresident Carles Puigdemont en la presentació a Brussel·les del Consell per la República (ACN)

 

Abans, Torra s'ha refermat en la defensa del dret d'autodeterminació, posant Eslovènia com a exemple.

"No hi ha marxa enrere mai en el camí cap a la llibertat. Els eslovens ho van tenir clar. Van decidir determinar-se i van decidir tirar endavant en el seu camí cap a la llibertat, amb totes les conseqüències i fins aconseguir-ho. Fem com ells. Proposem-nos-ho, que no hi ha marxa enrere i estem disposats a tot per viure lliures."

 

Intervenció del president Quim Torra en la presentació a Brussel·les del Consell per la República (ACN)

 

La inauguració ha servit per detallar els pròxims passos i objectius concrets del projecte republicà a l'exterior. Una vocació que així es va explicitar durant la presentació que es va fer al palau de la Generalitat, el 30 d'octubre.

 

Cinc àmbits d'actuació

L'exconseller Toni Comín ha explicat que el Consell actuarà en cinc àmbits: polític, internacional, jurídic, difusió i d'estudis i coneixement. Els dos principals són el polític i l'internacional.

Des de l'àmbit polític, segons Comín, "hem de ser capaços d'anar construint la legislació de la república". Per fer-ho, ha afegit, "farem servir el Parlament de Catalunya i el dret d'iniciativa legislativa" dels ciutadans.

També dins l'àmbit polític cal "avançar cap a la construcció d'una Constitució catalana" a través d'un "procés participatiu".

 

Intervenció de l'exconseller Toni Comín en la presentació a Brussel·les del Consell per la República (ACN)

 

Des de l'àmbit internacional -que, segons Comín, "ha de ser un dels àmbits centrals del Consell"- el primer de tot és enfortir les relacions amb tots els actors internacionals "que entenen que Catalunya té dret a l'autodeterminació".

També es vol "liderar una aliança internacional de tots els pobles i moviments que lluiten democràticament i pacíficament pel seu dret a l'autodeterminació".

Comín també ha explicat la intenció del Consell de posar en marxa "una iniciativa ciutadana europea per activar l'article 7 [de la UE, de suspensió de drets dels estats membres] en el cas de l'estat espanyol", perquè "Espanya, avui, no compleix els requisits per formar part de la Unió".

 

El Teatre Reial Flamenc s'ha omplert dues vegades de persones que volien assistir a la presentació a Brussel·les del Consell per la República (ACN)

 

Des de l'àmbit jurídic, entre altres coses, es vol activar un projecte perquè "les universitats europees facin un monitoratge del judici" als líders independentistes.

Comín ha acabat la seva exposició demanant unitat i alertant sobre les dificultats que el projecte republicà té al davant.

"El tram que queda per arribar fins al final -no ens hem d'enganyar més- serà dramàtic. Perquè l'estat que tenim al davant no és un estat normal. Perquè l'estat que tenim al davant no és el Canadà. Perquè l'estat que tenim al davant no és el Regne Unit. És un estat insegur, incapaç de tallar amb les seves arrels franquistes i que ha convertit la integritat territorial en una religió. Sinistra. Només podem fer la independència des del carrer. Amb lluita no violenta, però lluita. Amb acció pacífica, però acció. Si no, no hi arribarem. Necessitem coratge i intel·ligència, necessitem unitat republicana."

 

També han assistit a l'acte el vicepresident Pere Aragonès, diversos consellers, diputats, entitats sobiranistes i de defensa dels drets civils, i alguns dels 40.000 inscrits al registre del Consell.

 

Abraçada entre el president Torra i el vicepresident Aragonès, molt aplaudida, al final de l'acte de presentació del Consell per la República a Brussel·les

 

Un dels moments més aplaudits, precisament, ha estat l'abraçada entre Torra i Aragonès.

 

 

L'acte ha estat conduït per l'actriu Sílvia Bel i hi han actuat Lluís Llach -que ha cantat "Venim del nord, venim del sud"- i el raper Valtonyc, que ha fet un rap demanant la llibertat dels presos.

 

 

Ara per ara, unes 40.000 persones ja s'han inscrit en el Consell per la República. Està previst que aquesta entitat tingui una assemblea d'entre 100 i 150 representants, integrada per diputats, alcaldes i regidors, i també ciutadans que s'hi vulguin adherir. L'òrgan executiu l'integren els exconsellers que estan a l'exili i l'encapçala Carles Puigdemont.

 

Sessió doble

Es dona la circumstància que l'acte de presentació a Brussel·les del Consell per la República s'ha fet dues vegades. El motiu: la demanda d'assistència doblava l'aforament del Teatre Reial Flamenc, que és de 450 persones.

 

Notícia relacionada: El Consell per la República tindrà com a missió dissenyar una "nació digital"


Els actes han tancat amb la segona edició del festival City Zen, una jornada reivindicativa de 12 hores de música i exposicions, coincidint amb el primer aniversari de la manifestació independentista a Brussel·les i els 70 anys de la Declaració dels Drets Humans de l'ONU.

 

L'actriu Sílvia Bel ha fet de conductora de l'acte de presentació a Brussel·les del Consell per la República (ACN)

 

Sense la participació de la CUP

La CUP no participa en la presentació del Consell per la República, segons ha explicat en un comunicat. Afirma que no vol contribuir a avalar iniciatives que "parteixen d'una lògica simbòlica, no tenen com a objectiu central una ruptura democràtica amb l'estat espanyol i no disposen de mecanismes de control democràtic i popular".

 

Carles Riera, de la CUP, aquest divendres en el Parlament (ACN)

 

Considera, a més, que el Consell per la República no afronta l'element central del conflicte que viu Catalunya: l'exercici del dret a l'autodeterminació. I, per tant, interpreta que no permetrà avançar nacionalment ni socialment.

Tot i les crítiques, la CUP assegura que sempre s'ha mostrat partidària de crear una institució paral·lela que faciliti la internacionalització del conflicte català, però demana que segueixi criteris de "discreció, rigor, responsabilitat i mirada llarga".

"Incubadora de la unitat"

L'expresident Artur Mas s'ha pronunciat avui sobre el Consell de la República. Ho ha fet en una entrevista a Catalunya Ràdio, on ha dit que pensa que aquest organisme hauria de ser la "incubadora de la unitat" sobiranista "que no és possible a tot arreu". Una unitat, ha afegit, que en el Consell per la República cal garantir "sense excuses".

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontQuim TorraProcés catalàConsell per la República
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut