El Consell per la República proposa a l'Estat una plataforma de negociació amb mediador
L'entitat insta la societat civil i les institucions a preparar-se per "materialitzar" la independència i a mobilitzar-se
El Consell per la República, amb seu a Waterloo, concreta la seva visió per al futur de Catalunya. L'organisme ha fet públic un document en què exposa les conclusions del debat intern que ha tingut els últims mesos. Destaca la proposta per crear una "plataforma de negociació" amb l'Estat. Però també avisa la societat civil que caldrà mobilitzar-se.
Entre les tres conclusions, el Consell per la República assegura que continua disposat al diàleg "malgrat la repressió" i aposta per una negociació. Això sí, amb mediador:
"Proposar a l'Estat una plataforma de negociació per a la resolució del conflicte basada en el marc següent:
- Reconeixement per part de l'Estat del dret a l'autodeterminació, que el poble català va exercir l'1 d'octubre de 2017.
- La reversió de la repressió i el respecte integral dels drets civils i polítics, tal i com estan reconeguts pel dret internacional.
- Una mediació independent de les negociacions."
Tot i aquesta aposta, el Consell també conclou que les accions per "materialitzar el dret a l'autodeterminació" no poden quedar bloquejades "per la negativa de la majoria de forces polítiques i institucions espanyoles al diàleg". En aquest sentit, fan una crida a la societat civil i les institucions a preparar-se per "materialitzar" la independència.
"[El Consell] insta la societat civil i les institucions catalanes a preparar les mesures i actuacions necessàries per materialitzar el mandat popular per la independència."
Des de Suïssa, Puigdemont ho ha deixat clar:
"Sempre que l'Estat espanyol vulgui hi serem, però que això no ens paralitzi. Per tant, és clar que s'han de preparar coses. És clar que sí"
Desobediència i lluita no violenta
En el document de conclusions, l'organisme afirma que "cridarà el poble de Catalunya a mobilitzar-se per acompanyar l'acció de les institucions catalanes per materialitzar aquest mandat. Cita la desobediència civil i la lluita no violenta:
"... exercint els drets civils essencials en un sistema democràtic consolidat, així com la desobediència civil quan sigui necessària, sempre dins del marc de lluita no violenta."
Eleccions referendàries i observació europea
Dos dels punts de les conclusions també fan referència a futures eleccions a la supervisió del procés per part d'institucions internacional.
El Consell per la República entén que, "mentre el mandat derivat del referèndum no s'hagi materialitzat plenament", qualsevol elecció al Parlament tindrà caràcter referendari. És a dir, que es llegirà en clau de referèndum sobre el suport a la independència.
L'organisme també demana a les institucions europees i internacionals que "vetllin per garantir els drets humans i la democràcia a l'Estat espanyol".
- ARXIVAT A:
- Procés catalàConsell per la República