3.000 persones al Consell Popular de Ministres contra la reunió del govern espanyol
15 entitats agafen el paper dels diferents ministeris per posar veu als "reptes pendents"
Una quinzena d'entitats protagonitzen l'anomenat Consell Popular de Ministres com a "rebuig" a la reunió del govern espanyol, que consideren una "provocació".
Avui, denunciem de forma pacífica i determinada la provocació del govern espanyol a Barcelona, un govern que vulnera els nostres drets i llibertats‼!
Òmnium Cultural (@omnium) 21 de desembre de 2018
T'esperem al Consell Popular de Ministres. 😉#21DConsellPopular pic.twitter.com/bVS5BnRDL7
Més de 3.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, han assistit a l'acte que organitza Òmnium davant de l'estació de França com a resposta a la reunió del Consell de Ministres a la Llotja de Mar de Barcelona.
El Consell Popular de Ministres, segons explica Òmnium, exposa les problemàtiques i reptes dels diferents sectors mitjançant entitats representatives de cadascun dels àmbits i amb la repressió com un dels fils conductors.
L'entitat considera una "vergonya i un menyspreu" que un govern "pretesament democràtic", que permet que hi hagi "presos polítics i exiliats", vagi a Barcelona a fer bandera del "no-diàleg".
El president de l'entitat, Jordi Cuixart, des de la presó de Lledoners, ho considera intolerable:
"D'acord amb els grans consensos que uneixen la majoria de la població catalana, és intolerable que el govern espanyol no aturi immediatament la repressió sobre la societat civil i la retallada de drets civils, socials i polítics."
Missatge des de la presó:
Jordi Cuixart (@jcuixart) 20 de desembre de 2018
"En democràcia, manifestar-se és un dret. El 21D i sempre, a Catalunya i arreu. Davant un estat espanyol que vulnera drets fonamentals, mobilitzem-nos massivament per avançar cap a la resolució política del conflicte." pic.twitter.com/uLVCvDlisX
Els partits i entitats sobiranistes estan satisfets de com evoluciona la jornada. Celebren la mobilització pacífica "contra la reunió del govern espanyol" a Barcelona. Així ho ha expressat el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri:
"Avui hem demostrat novament que som un poble de pau. I que l'única violència és la que va exercir l'Estat l'1-O. La violència d'una justícia que tanca els nostres líders, la de l'extrema dreta que campa lliurement amb la connivència dels aparells de l'Estat."
Mauri ha estat molt crític amb la proposta de Sánchez de canviar el nom de l'aeroport de Barcelona-el Prat.
"L'única proposta és que l'aeroport es digui Josep Tarradellas? Per això han vingut?"
Passaria a dir-se aeroport Josep Tarradellas Barcelona-el Prat:
"Senyor Pedro Sánchez, si només ens pot oferir humiliació, seguir de la mà de l'extrema dreta al judici a la democràcia, si no és capaç de reconèixer amb valentia el dret a l'autodeterminació, vol dir que té un problema i el problema es diu 80%."
Elisenda Paluzie, presidenta de l'ANC, també ha estat molt crítica amb el possible canvi de nom de l'aeroport del Prat i ha dit al govern de Sánchez que "no és benvingut":
"És amb la mobilització i la pressió de baix a dalt que aconseguirem els nostres objectius polítics. No defallim, mobilitzem-nos, seguim endavant, no tolerem la repressió política i seguim ferms."
Una quinzena d'entitats
Una quinzena d'entitats protagonitzaran el Consell Popular de Ministres posant veu als "reptes pendents" de cadascun dels sectors socials, culturals i econòmics.
El Grup de Periodistes Ramon Barnils serà la contraposició a la portaveu del govern espanyol: Unió de Pagesos, al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació; representants del Front d'Alliberament Gai de Catalunya i el Moviment Feminista seran el mirall de la vicepresidència, Relacions amb les Corts i Igualtat;
La Federació de Moviments de Renovació Pedagògica i els Escoltes Catalans, del Ministeri d'Educació i Formació Professional; SOS Racisme del Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social.
L'Associació Catalana de Drets Civils, com a contraposició al Ministeri de Justícia, ha fet referència al judici del procés. Montse Puigdemont ha demanat al govern de l'Estat que el conflicte polític de Catalunya es resolgui amb política i no amb judicialització:
"Aviat comencarà un judici en què el govern anirà de la mà de l'extrema dreta i en què jutjaran persones de pau que només volien votar. En aquest judici es desprendran els drets i llibertats futures de tots nosaltres."
L'Aliança contra la Pobresa Energètica, del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social; Universitats per la República contraposarà el seu discurs al del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats;
Stop Mare Mortum, al d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, i el seu representant, Toni Borrell, ha demanat que cal buscar alternatives per evitar les morts al mar:
"Ahir mateix 12 persones van morir intentant arribar a l'estat espanyol, i això és culpa d'una manca de voluntat de buscar alternatives. Les morts del Mediterrani es poden evitar i es pot fer amb voluntat política."
L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya, al del Ministeri de Cultura i Esports; Som Defensores al Ministeri de l'Interior, i l'activista per la pau Gabriela Serra al Ministeri de Defensa.
L'acte, que ha comptat amb diverses actuacions musicals, s'ha desenvolupat en un ambient festiu i reivindicatiu.
- ARXIVAT A:
- 21DÒmnium Cultural