Bernat Solé abans d'entrar a l'Audiència de Barcelona (ACN/Marta Sierra)

El conseller Bernat Solé nega al TSJC que organitzés l'1-O quan era alcalde d'Agramunt

Segon judici a un alcalde per desobediència per facilitar el referèndum, per a qui la Fiscalia demana un any i mig d'inhabilitació i 24.000 euros de multa
Actualitzat
TEMA:
Procés català

Comença el judici contra el conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé. Se l'acusa de desobediència per, suposadament, haver facilitat la celebració del referèndum de l'1 d'octubre quan era alcalde d'Agramunt, a l'Urgell. Més de tres anys després de l'1-O encara hi ha 11 causes obertes a alcaldes per aquella votació.

La Fiscalia demana per a l'exalcalde un any i mig d'inhabilitació i 24.000 euros de multa per desobeir el Tribunal Constitucional.

En el judici, que es fa al TSJC per l'actual qualitat de diputat de Solé, el conseller ha negat haver participat en l'organització del referèndum de l'1-O quan era alcalde. Solé admès que va participar en un debat en un local municipal com a representant polític, però no pas com a alcalde. També ha dit que no va cedir l'escola per fer la votació, però sí que va intentar que no s'amaguessin les urnes al centre, perquè si venia la Guàrdia Civil no danyés l'edifici.

 

El ministeri fiscal acusa Solé de ser "un dels responsables logístics "del referèndum de l'1-O a Agramunt. L'acusa d'haver instat a votar durant un acte el 25 de setembre al Teatre Casal d'Agramunt. segons diu que va publicar la revista Sió, una prova però que no s'ha presentat al judici.

L'escrit d'acusació del fiscal afegeix que Solé va "prendre decisions" per amagar les urnes i va cedir el col·legi Macià-Companys de titularitat municipal per fer la votació. I s'assegura que Solé ja havia rebut per correu electrònic el comunicat del Tribunal Constitucional de la suspensió del referèndum i coneixia "les responsabilitats en les que podia incórrer si nom atenia l'orde de l'alt tribunal".

El conseller i exalcalde ha arribat acompanyat al TSJC (ACN/Marta Sierra)

Aquest dilluns al matí, membres del govern de la Generalitat com Pere Aragonès, Meritxell Budó i Chakir el Homrani, el president del Parlament, Roger Torrent, la plana major d'ERC, una vintena d'alcaldes i representants de JxCat i entitats independentistes han acompanyat el conseller d'Exteriors, Bernat Solé, fins a les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, TSJC.

 

 

11 causes obertes a alcaldesper l'1-O

Més de 700 alcaldes de tot Catalunya van mostrar el suport al referèndum. La Fiscalia va avisar que els investigaria a tots. La immensa majoria dels casos no han prosperat. Però encara hi ha 11 causes obertes contra alcaldes de l'1 d'Octubre. 6 estan impulsades per la Fiscalia, com a Sant Carles de la Ràpita, Castelló d'Empúries, Alcarràs, Collbató i Molins de Rei. I 5 per denúncies de ciutadans o agents de la Guàrdia Civil, com a Figueres, Roquetes o Sabadell. Totes per desobediència. I, de moment, només una ja ha arribat a judici, l'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, aquest novembre als jutjats de Figueres.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Procés català Referèndum 1-O Judicial TSJC
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut