El Constitucional accepta revisar la sentència del procés contra els líders independentistes

El TC admet a tràmit els recursos d'empara presentats per la majoria dels condemnats en el judici per l'1-O
Actualitzat
TEMA:
Judici procés

El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit els recursos d'empara contra la sentència del judici del procés

En una reunió telemàtica, el ple del Constitucional ha acceptat per unanimitat els recursos presentats per 9 dels 12 condemnats pel Suprem. Les peticions que s'han admès són les de Jordi Turull, Dolors Bassa, Josep Rull, Joaquim Forn, Carme Forcadell, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Meritxell Borràs i Carles Mundó.

En canvi, els recursos d'Oriol Junqueras i Raül Romeva hauran d'esperar, perquè abans s'ha de resoldre la recusació que van presentar contra el Suprem, el tribunal que els va condemnar, en creure que els magistrats tenien prejudicis "ideològics" contra l'independentisme.

 

En els recursos, els condemnats al·leguen que se'ls han vulnerat drets com la llibertat ideològica i de reunió, la llibertat d'expressió o de representació política o el dret fonamental a la legalitat penal. 

També s'estudiaran els casos dels exconsellers que no estan empresonats, Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila, tot i que aquest darrer no va presentar recurs al TC.

 

Sense llibertat per als recurrents empresonats

El Constitucional, però, no accepta la sortida en llibertat mentre resol els recursos. En el primer ple no presencial de la història del tribunal, els magistrats han considerat que no hi ha cap "urgència excepcional" per suspendre les penes de presó mentre es resolen els recursos.

El TC ha acordat donar un termini de tres dies a la Fiscalia i als recurrents per al·legar sobre aquesta petició.

 

Exterior del Tribunal Constitucional (ACN / Roger Pi de Cabanyes)

 

Pas imprescindible per recórrer a Estrasburg

La revisió pel ple del Constitucional de les condemnes per sedició, malversació o desobediència dels líders independentistes és un pas imprescindible perquè el cas arribi als tribunals europeus.

Després que el Suprem desestimés els incidents de nul·litat de tots els condemnats en el judici del procés, la via del Constitucional és l'últim pas abans del recurs al Tribunal d'Estrasburg.

Ara, però, aquest pas es pot dilatar en el temps mentre el TC resol el recurs.

 

De fet, els comptes de Twitter d'alguns dels independentistes empresonats ja han criticat aquest fet.

L'exconsellera de Treball Dolors Bassa lamenta que ara hauran d'esperar per poder acudir als tribunals europeus i que se'ls hagi denegat sortir en llibertat durant el confinament:

 

 

En un to molt semblant, l'exconseller de Presidència Jordi Turull assegura que aquests recursos aniran "directe cap al calaix" durant "mesos i mesos":

 

 

L'exconseller d'Interior Joaquim Forn ha qualificat la decisió del Constitucional de "pura comèdia":

 

 

Abans de la decisió del tribunal, l'exconseller de Territori Josep Rull ja havia pronosticat que s'admetrien a tràmit els recursos amb l'objectiu d'"obstaculitzar" l'accés al Tribunal Europeu de Drets Humans:

 


 

Al marge dels recursos d'empara, el Constitucional també ha admès a tràmit un recurs de Jordi Turull contra l'acord de la mesa del Congrés del 25 de juliol que, entre altres, va suspendre-li el sou com a diputat en perdre'n la condició.          

ARXIVAT A:
Judici procés Tribunal Constitucional Oriol Junqueras Raül Romeva Joaquim Forn Jordi Sànchez Jordi Cuixart Carme Forcadell Dolors Bassa Josep Rull Jordi Turull
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut