El Constitucional adverteix Torrent de les conseqüències penals de desobeir-lo
El TC avisa Torrent i tota la mesa del Parlament de la responsabilitat penal de desobeir-lo (CCMA)
Madrid

El Constitucional adverteix Torrent de les conseqüències penals de desobeir-lo

L'alt tribunal admet la suspensió de les propostes aprovades al Parlament en què es defensa el dret d'autodeterminació i es reprova el rei Felip VI

RedaccióActualitzat

El Tribunal Constitucional (TC) ha suspès de manera cautelar les resolucions aprovades pel Parlament de Catalunya en què es defensa el dret d'autodeterminació i es reprova el rei Felip VI. Per unanimitat, els magistrats admeten la impugnació presentada pel govern espanyol i adverteixen al president de la cambra, Roger Torrent, i a la mesa que desobeir la suspensió del tribunal pot tenir conseqüències penals.

La resolució i advertència del TC arriba l'endemà que la Guàrdia Civil defensés la seva actuació el dia del referèndum i avisés que "ho tornarien a fer". Ho va dir el màxim responsable del cos a Catalunya, el general Pedro Garrido, durant un discurs que encara porta cua. El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, l'ha qualificat de "vergonya".

En paral·lel, el president del govern català, Quim Torra, va defensar la desobediència civil en seu parlamentària.

Tot plegat ha provocat la resposta del ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, que se suma a les advertències al govern català i avisa que l'executiu espanyol no acceptarà cap tipus de desobediència.


El TC adverteix de les eventuals responsabilitats, "incloent-hi la penal"

El Constitucional ha admès la suspensió, per part del govern espanyol, de diferents resolucions aprovades pel Parlament el 25 de juliol: la reafirmació de la reprovació del rei, i la confirmació de l'objectiu de la independència i d'exercir el dret d'autodeterminació.

L'executiu espanyol defensa que les propostes de la cambra catalana van en contra de la sentència del Constitucional del 2 de desembre del 2015. Aquesta declarava nul·la i inconstitucional una altra resolució del Parlament, la del 9 de novembre del mateix any, sobre "l'inici del procés polític a Catalunya com a conseqüència dels resultats electorals del 27 de setembre".

El Consell de Ministres també va acordar sol·licitar a l'alt tribunal que advertís Torrent i els membres de la mesa. El Constitucional ho ha fet i els recorda que "impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada, advertint-los de les eventuals responsabilitats, incloent-hi la penal, en què poguessin incórrer".

El Parlament té ara un termini de deu dies per formular les al·legacions que estimi convenients.

 

Torrent: "S'ha de poder parlar de tot"

Després de rebre la notificació, Torrent ha assegurat que la mesa "no es convertirà de cap manera en un òrgan censor i seguirà protegint la llibertat d'expressió dels diputats". El president de la cambra ha afirmat que "al Parlament s'ha de poder parlar de tot el que interessa a la ciutadania de Catalunya":

"S'ha de poder parlar de tot i no només d'allò que agrada al govern espanyol, per la qual cosa la mesa no pot censurar la iniciativa política dels grups parlamentaris, no podem convertir la mesa en un òrgan censor, ja que si ho féssim, estaríem limitant els drets polítics dels diputats, especialment el de representació."

 

Torrent, aquest dijous als passadissos del Parlament (ACN)

 

Als passadissos del Parlament, Torrent ha dit que ell i la mesa protegiran "la llibertat d'expressió de tots els diputats, pensin com pensin i opinin el que opinin":

"És inquietant, des del punt de vista democràtic, que al Parlament català no se li deixi parlar de la monarquia, per exemple, però a d'altres parlaments se'ls permeti aprovar resolucions, amb el vot del PSOE, en les quals es demana aplicar l'article 155 a Catalunya."

 

Costa i Campdeparós no recullen la notificació

Els dos membres de la mesa de JxCat, el vicepresident Josep Costa i el secretari Eusebi Campdepadrós, han evitat recollir la notificació del Constitucional.

Fonts de la formació han explicat que tots dos han atès el funcionari del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que els ha lliurat l'advertència, però que no han recollit la notificació.

 

Eusebi Campdepadrós i Josep Costa, aquest dijous a la tarda al Parlament (ACN)

 

En roda de premsa, el vicepresident de la cambra ha explicat que han actuat com ja van fer quan van rebre requeriments d'aquest tipus. Costa ha lamentat que "plou sobre mullat" i ha criticat que el govern del PSOE faci com el del PP i "abraci amb entusiasme" la fórmula d'impugnar davant el TC amb la finalitat de "censurar el debat parlamentari a Catalunya":

"Al TC ningú li ha negat el dret d'anul·lar resolucions que aprova el Parlament. En allò que no té legitimitat és per fer aplicar la censura prèvia."


La CUP es torna a oferir per entrar a la mesa

Després que el TC hagi advertit els membres de la mesa, la CUP ha reiterat el seu oferiment per entrar a la mesa de la cambra. La diputada Maria Sirvent ha assenyalat que, si és "per fer valer la sobirania de la cambra i els drets civils socials i polítics per damunt de qualsevol altra imposició", estan disposats a formar part de l'òrgan.

 

La diputada de la CUP Maria Sirvent (ACN)

 

Sirvent ha afirmat que els anticapitalistes continuaran impulsant les iniciatives "oportunes", com la reprovació del rei o la defensa del dret a l'autodeterminació, malgrat el que digui el TC:

"Venen funcionaris dels jutjats a amenaçar-nos en nom del TC, ens amenaça amb més violència la Guàrdia Civil sense cap tipus de complex i ens amenaçarà també un poder judicial, policial i institucional que vol humiliar un poble que, amb el cap alt, defensa els seus drets (...) Si ens hem de posicionar entre amenaces i una defensa dels drets, defensarem els drets."

 

Ábalos: "No acceptarem cap mena de desobediència"

Per la seva banda, el ministre de Foment en funcions s'ha sumat a les advertències cap al govern català:

"No acceptarem cap tipus de desobediència, en cap cas, ni tampoc del govern."

 

Ábalos avisa Torra que la desobediència civil no es pot considerar "un eximent"


Ábalos ha respost així a l'apel·lació a la desobediència civil com a resposta a la sentència del procés que va fer Torra des del Parlament:

"La llei no distingeix el tipus de desobediència. De fet, hi ha situacions per al civil, per al militar i per a tot. No és cap eximent el que planteja. Ja sé que hi ha moltes formes d'intentar burlar la legalitat, buscant coartades de caràcter ideològic, però afortunadament aquest és un estat democràtic i un estat de dret."

ARXIVAT A:
Procés catalàTribunal Constitucional Roger TorrentParlament de Catalunya
Anar al contingut