El Constitucional alemany tomba la llei del clima per "injusta" amb els joves
El tribunal obliga el govern de Merkel a fer un projecte més ambiciós de reducció d'emissions contaminants per evitar "dràstiques restriccions" a les generacions del futur
El govern federal d'Alemanya haurà de refer la llei contra l'emergència climàtica. El Tribunal Constitucional ha tombat la norma aprovada per l'executiu d'Angela Merkel perquè considera que és insuficient i "injusta" per a les generacions més joves. I li dona un any, fins a finals de 2022, per presentar un projecte més ambiciós.
La sentència dona la raó parcialment a la demanda que van presentar diverses organitzacions ecologistes, entre les quals hi ha el moviment Fridays for Future, que té com a principal cara visible la jove sueca Greta Thunberg.
Evitar "restriccions dràstiques" als més joves
Els jutges del Constitucional, que té la seu a Karlsruhe, argumenten que la llei no preveu mesures prou efectives per garantir els objectius de reducció d'emissions contaminants. I, si tirés endavant com està, la càrrega recauria en els més joves.
"Pràcticament totes les llibertats d'aquestes generacions, en gairebé tots els àmbits de la vida humana, podrien quedar potencialment afectades" amb "dràstiques restriccions" a partir del 2030, alerta la sentència. Per això reclama al govern que "garanteixi una transició cap a la neutralitat climàtica que protegeixi les llibertats".
El Constitucional subratlla que l'Estat ha de garantir la seguretat tant de les futures generacions com la integritat de l'hàbitat natural i els animals.
La llei climàtica aprovada el 2019 fixava el compromís de retallar les emissions de CO2 un 55% el 2030 respecte als registres del 1990, que és la meta que havia plantejat la Unió Europea. L'objectiu és que les emissions de carboni s'acostin a zero cap al 2050.
El govern ho encaixa amb "motivació"
Una de les demandants, Sophie Backsen, ha destacat la satisfacció pel dictamen dels jutges:
"Ha quedat clar que alguns aspectes de la llei de protecció del clima no respecten els nostres drets constitucionals. Una protecció climàtica efectiva s'ha d'aplicar ara i no d'aquí a 10 anys, quan serà massa tard."
Backsen, de 22 anys, va denunciar la llei amb l'argument que la granja que la seva família té a l'illa de Pellworm, situada al mar del Nord i que pertany a l'estat de Schleswig-Holstein, quedaria engolida per l'aigua pel creixement del nivell del mar.
La ministra de Medi Ambient, la socialdemòcrata Svenja Schulze, ha reaccionat a la sentència dient que la sentència del TC suposa "una motivació" i els insta a "marcar una estratgègia també a partir del 2030".
Per la seva part, la líder dels Verds, Annalena Baerbock, ha qualificat la sentència "d'històrica". El partit lidera els sondejos d'intenció de vot de cara a les generals de setembre, dos punts al davant del partit conservador de Merkel, que tindrà com a candidat Armin Laschet.
El 2019, el Tribunal Suprem neerlandès també va obligar a endurir la llei climàtica en aquell país, amb l'argument que no s'havia actuat prou per protegir "les vides i el benestar" del país.