El Constitucional avala allargar a 26 setmanes el permís a les famílies monoparentals
Considera que fins ara es produïa una discriminació cap als infants amb un sol progenitor
El Tribunal Constitucional ha avalat que les famílies monoparentals ampliïn el permís per naixement i cura d'un fill fins a les 26 setmanes.
En concret, ha declarat inconstitucional que les famílies monoparentals no puguin ampliar el permís més enllà de 16 setmanes, que és el que ha passat fins ara.
El tribunal argumenta que les mares o pares solters han de poder afegir al seu permís les setmanes previstes per al segon progenitor.
És a dir, un cap passades les primeres 16 setmanes, les famílies monoparentals podran sumar-hi 10 setmanes més, que correspondrien a la parella, un cop excloses les 6 primeres, que s'han de gaudir immediatament després del part. En total, 26 setmanes.
Posa fi a sentències contradictòries
La sentència aclareix finalment el panorama de les famílies monoparentals després que el Suprem hagi dictat resolucions contradictòries en els últims mesos.
Al març, l'alt tribunal va rebutjar que una mare pogués sumar els permisos dels dos progenitors. A l'octubre, però, sí que va reconèixer el dret de les famílies monoparentals de treballadors públics al permís de 26 setmanes, per evitar la discriminació del nounat.
Fonts jurídiques informen que el ple ha estimat la qüestió d'inconstitucionalitat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya sobre l'article 48 de la llei de l'Estatut dels Treballadors i el 177 de la llei general de la Seguretat Social, que regulen aquests permisos.
En aquest cas, els jutges catalans consideraven que la legislació discriminava els menors de família monoparental, ja que implicava que rebien un temps de cura inferior que els nascuts en una família biparental, malgrat que tenen les mateixes necessitats.
També que es produïa una discriminació indirecta per raó de sexe, tenint en compte que l'impacte desfavorable d'aquesta regulació incidiria de manera més intensa en les dones treballadores, que encapçalen majoritàriament les famílies monoparentals.
La sentència critica el poder legislatiu perquè considera que ha "introduït" aquesta discriminació "'mitjançant l'omissió", és a dir, no regulant per llei l'ampliació dels permisos per famílies monoparentals.