La mesa manté la delegació de vot de Lluís Puig, però no aclareix com el comptabilitzarà
Laura Borràs intenta no comprometre els funcionaris de la cambra i anuncia que ella assumirà la responsabilitat de comptabilitzar el vot de l'exconseller de Cultura
Després d'hores de reunió, la mesa del Parlament ha decidit mantenir en el ple d'aquest dimecres la delegació de vot de l'exconseller de Cultura i actual diputat de Junts, Lluís Puig.
Ho ha fet amb els vots dels membres de la mesa d'Esquerra i Junts i l'oposició dels del PSC.
La setmana passada el Tribunal Constitucional va decidir anul·lar l'acord de la majoria independentista de la mesa que va permetre a Puig, que viu exiliat a Bèlgica, delegar el vot.
Aquest dimarts, el TC ha comunicat al Parlament la nul·litat del vot delegat de Puig. Els membres de la mesa han rebut la notificació quan han començat la reunió al matí, 24 hores abans del ple que començarà aquest dimecres.
Borràs assegura que n'assumeix la responsabilitat
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha explicat que ella mateixa assumirà la responsabilitat de comptabilitzar el vot de Puig.
El recompte del vot de l'exconseller de Cultura no es farà pels canals oficials per no comprometre els funcionaris de la cambra.
Va ser el PSC qui va portar la delegació del vot de Puig al Constitucional, en considerar que no complia cap dels requisits que preveu el reglament del Parlament per delegar el vot, i ara espera que es compleixi la sentència.
Segons el tribunal, els dos acords de la mesa que van avalar la delegació del vot de Puig van vulnerar el dret del PSC i altres diputats a exercir funcions representatives i dels ciutadans a participar en els assumptes públics a través dels seus representants.
El precedent del cas Juvillà
És una situació que recorda el que va passar al febrer amb l'escó del diputat de la CUP Pau Juvillà després que al desembre el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya l'inhabilités durant vuit mesos.
Va ser arran d'una denúncia de Ciutadans perquè Juvillà va mantenir llaços grocs a les finestres del despatx de la CUP a l'Ajuntament de Lleida el 2019 durant la campanya de les eleccions generals del 28A.
Després de la sentència del TSJC, la Junta Electoral Central va reclamar que li retiressin l'escó, malgrat que no era ferma.
El cas va generar un debat encès en les files independentistes, i la presidenta Laura Borràs va promoure una votació a favor que conservés l'escó, però finalment la secretària general del Parlament l'hi va retirar.
Llavors Borràs va responsabilitzar els funcionaris del Parlament de la retirada de l'escó, i la secretària general va acabar dimitint a finals de maig.
- ARXIVAT A:
- Lluís PuigParlament de Catalunya