El TC no suspèn el vot delegat de Puigdemont i Comín tot i acceptar el recurs de Cs
Aquest dimecres, Consell de Ministres extraordinari per recórrer la llei de la presidència
El Tribunal Constitucional ha admès el recurs de Ciutadans contra el vot delegat de Carles Puigdemont i Toni Comín. Tot i això, no ha acceptat les mesures cautelars demanades per la formació taronja, que haurien suposat la suspensió cautelar d'aquest vot delegat mentre el tribunal deliberava sobre la qüestió.
En el recurs de Cs, presentat la setmana passada, la formació sol·licitava al tribunal que acordés mesures cautelars urgents per suspendre la capacitat dels dos diputats de votar a distància.
A la providència, els magistrats argumenten que no "s'aprecia la urgència excepcional" que requereix la llei per aplicar mesures cautelaríssimes. El ple obre una peça separada i dona un termini de tres dies a la fiscalia i al recurrent perquè presentin al·legacions.
Consell de Ministres extraordinari
D'altra banda, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha convocat un Consell de Ministres extraordinari per aquest dimecres a les 11 del matí al palau de La Moncloa. El motiu, aprovar el recurs d'inconstitucionalitat contra la llei de la presidència de la Generalitat que permetria la investidura a distància de Carles Puigdemont, actualment a Berlín.
Aquest recurs al Tribunal Constitucional es farà dos dies després que el Consell d'Estat, màxim òrgan consultiu del govern, avalés la decisió d'impedir que Puigdemont sigui investit president sense ser present en persona al Parlament.
En el seu dictamen, el Consell d'Estat establia que el candidat a la presidència de la Generalitat ha d'estar present en l'acte d'investidura, com estableix l'Estatut i la Constitució.
Aprovada divendres pel Parlament, aquesta reforma permetria investir a distància el candidat a president de la Generalitat.
Recursos resolts a favor del PSC
El Tribunal Constitucional també ha decidit a favor del PSC en indicar que es van vulnerar els drets dels seus diputats amb la tramitació de la declaració d'independència que es va proclamar en el Parlament el 27 d'octubre.
La portaveu del PSC en la Cambra, Eva Granados, ha detallat que els socialistes catalans van presentar un recurs d'empara davant el TC en entendre que amb la declaració d'independència es van vulnerar els drets de la minoria parlamentària.
Ara el TC li ha donat la raó i ha reiterat la seva anul·lació de l'acord de la mesa que va permetre portar la declaració al ple, així com l'acord per incloure en l'ordre del dia d'aquell mateix ple la votació per iniciar un procés constituent.
El Constitucional també ha comunicat als socialistes catalans que anul·la definitivament la convocatòria d'un ple el 4 d'octubre del 2017 que es va convocar per analitzar els resultats del referèndum de l'1 d'octubre.
Granados ha explicat que el PSC ha demanat empara al TC en sis ocasions per vulneració dels drets de la minoria parlamentària per part dels independentistes: "I ens ha donat la raó en totes les ocasions."
- ARXIVAT A:
- Investidura